Lantana, inmultirea prin butasi – VIDEO

lantana inmultirea butasi

La Lantana inmultirea prin butasi nu e foarte dificila, daca reusiti sa mentineti plantei umiditatea necesara. Se aseamana cu inmultirea prin butasi la Bougainvillea (Floarea de hartie)

E de preferat sa inmultiti o planta prin butasi atunci cand urmariti sa aveti o anumita culoare. Planta care va rezulta dupa inmultire e intotdeauna identica plantei mama. Spre deosebire de asta, la inmultirea prin seminte planta rezultata poate sa aiba aspect diferit. 

balcoane insorite

Ingrijirea florilor. La Lantana inmultirea prin butasi se face cel mai bine primavara. Alegeti pentru propagare butasi din varfurile lastarilor crescuti in acelasi an. Dimensiunea la care se taie butasul e cea clasica, de 10 centimetri lungime. 

Cititi si Muscata parfumata si muscata Caliope – regenerarea la muscata primavara

De pe tulpina se indeparteaza frunzele din partea de jos, se pastreaza numai o pereche sau doua in varf. 

Dupa ce ati fasonat butasul ar trebui sa treceti baza printr-un hormon de inradacinare pentru o rata mai mare de succes. Poate fi un hormon pudra sau unul sub forma de gel, important este sa oferim plantei un stimulent rizogen. Despre hormonii de inradacinare si cum se folosesc ei puteti citi aici Cum inradacinam mai repede plantele

Amestecul de pamant in care plantati butasul trebuie sa fie unul cu un drenaj bun si de asemenea un substrat usor. E bun pamantul pentru rasaduri pe care il gasiti in magazine in care puteti amesteca perlit. Puteti planta de asemenea in amestec de turba cu perlit. 

Cu betisorul de plantare sau cu un creion faceti o gaura in pamant pentru baza butasului astfel incat hormonul de inradacinare care se afla pe tulpina sa ramana acolo. Apoi apasati usor in jur, pentru a-i oferi satabilitate. Udati pamantul. 

Dupa plantare e important sa mentineti o umiditate ridicata si constanta in jurul butasului. De aceea va trebui sa acoperiti ghiveciul cu un pet sau cu o punga. 

Cititi si Cea mai sfanta dintre plante – Busuiocul (Ocimum basilicum)

Daca folositi o punga transparenta, in jurul plantei infigeti in pamant 3-4 betisoare, mai inalte decat butasul (cele pentru frigarui sunt bune) pentru ca punga sa nu atinga frunzele. Apoi abia fixati punga cu un elastic, astfel incat sa fie fixa in jurul marginii ghiveciului. 

Verificati constant daca pamantul e suficient de umed si adaugati apa daca e nevoie. Nu lasati substratul sa se usuce pentru ca nu aveti nicio sansa sa inradacineze butasul. Mare atentie sa nu il miscati din pamant cel putin o luna. Cam atat ar trebui sa dureze pana apar radacinile noi. 

Cititi si Plantele care oxigeneaza si noaptea camera

Cand planta da semne ca a inradacinat, adica apar cresteri noi, poate fi scos petul sau punga. Inseamna ca la Lantana inmultirea prin butasi a fost un succes.

VIDEO DESPRE LANTANA AICI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.