Lantana fara flori si cu frunze atacate. Boli si daunatori

Lantana nu are multi dusmani naturali in natura. Insa daca o cresteti vara in gradina trebuie sa fiti atenti la atacul unor insecte cum ar fi gandacul de dantela, acarienii si musculita alba. Pentru fiecare caz in parte exista tratamente care inlatura daunatorii.
Tot insectele daunatoare sunt principalii vinovati si pentru aparitia unor boli. Fie pot fi purtatori, fie inteapa planta si locul respectiv devine poarta de intrare in planta a bolii.
Gandacii de dantela (Stephanitis pyrioides) ataca Lantana. Frunzele devin gri sau maro si apoi cad. Pentru a stopa atacul trebuie sa taiati partile afectate ale plantei si sa folositi un ulei horticol de la fitofarmacie. Fata de alte inseticide, acesta este bio si nu e deloc toxic. Odata ce ajunge in contact cu gandacul de dantela, uleiul il impiedica sa respire, astfel incat moare sufocat. Uleiul horticol poate fi folosit ori de cate ori e nevoie pe parcursul unui an.
Cititi si Cum crestem maslinul in ghiveci
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este o insecta polifaga. Insectele sug sucul celular, iar frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad. Plantele atacate sunt acoperite de dejectiile insectelor, care favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci. Exista in fitofarmacii o gama larga de insecticide pentru combaterea musculitei albe, intre care Karate Zeon, Mospilan, Admiral, Decis etc
Cititi si Clematita Piilu face doua tipuri de flori
Pe frunzele de Lantana se pot dezvolta si sporii ciupercilor parazite care cauzeaza fainarea. Primul semn al bolii este aparitia unui strat alb pe ambele fete ale frunzei. Pe masura ce boala evolueaza, frunzele se deformeaza, se rasucesc si se usuca. Se fac tratamente cu Topas, Thiovit, Mirage pentru combatere.
Cititi si Passiflora aduce exotismul in casele noastre
Radacinile de lantana sunt foarte sensibile la excesul de umezeala. Daca apa balteste, radacinile se imbolnavesc si putrezesc. De aceea, daca o cresteti pe perioada verii in curtea casei aveti grija sa nu o udati in exces. Daca o cresteti intr-un ghiveci pe terasa sau in casa trebuie sa folositi un subtrat cu un drenaj bun si neaparat cioburi de teracota pe fundul ghiveciului.