Lamaiul care rezista iarna in gradina (Poncirus trifoliata)

poncirus trifoliata

Lamaiul care rezista iarna in gradina (Poncirus trifoliata) se deosebeste de cel care e obisnuit doar cu temperaturi din monele mediteraneene (Citrus limon). Desi fac parte din familii botanice apropiate, intre cele doua plante exista deosebiri importante. 

Ingrijirea florilor. In primul rand Poncirus trifoliata este un pom fructifer cu frunze cazatoare. Iarna el isi pierde coroana, pentru ca in primavara urmatoare sa infrunzeasca din nou. 

Plantati lamaiul care rezista iarna in gradina in locuri insorite si ferite in acelasi timp de vant. Este o planta care iubeste umezeala ridicata din aer, de aceea e bine sa pulverizati periodic frunzele pe timpul verii. 

In perioadele foarte calde si uscate inflorirea si fructificarea au de suferit, de aceea e bine sa asigurati plantei un aport de apa constant. 

Cititi si Cum sa ai lamai cu flori si fructe

Mentineti solul in care e plantat reavan pentru ca radacinile nu sunt adanci nici intr-o retea foarte densa, prin urmare posibilitatile lamaiului acesta de a gasi apa in sol sunt destul de restranse.  

Creste bine intr-un substrat acid, bine drenat si aerat, nisipos, cu fertilitate moderata. Tolereaza si solurile neutre si usor alcaline, nu cu pH mai mare de 8, insa cel mai bine creste intr-un sol acid, cu un pH optim intre 5 si 6. 

Cititi si Cum crestem maslinul in ghiveci

Faptul ca iarna rezista in gradina il deosebeste fundamental de ceilalti lamai. Totusi, la temperaturi mai mici de minus 15 grade planta e in pericol sa moara, asa ca ea va trebui mutata la adapost. 

De asemenea, la temperaturi sub 15 grade cu plus inflorirea are de suferit. Iar Poncirus trifoliata face flori mari, albe, foarte frumoase si cu un parfum placut. 

Nici temperaturile foarte ridicate nu ii sunt pe plac. La valori care se apropie de 40 de grade fructificarea este cea care are de suferit. 

Cititi si Cum se ingrijeste smochinul in ghiveci

Florile apar pe ramuri de anul doi, acest apect e important de luat in calcul atunci cand facem taieri, sa nu eliminam fix acele ramuri care urmeaza sa rodeasca. Taierile se fac primavara devreme pentru a stimula cresteri noi si pentru a inlatura ramurile uscate. 

Lamaile acestui pom sunt rotunde, mai mici decat lamaile clasice pe care le cunoastem si care sunt lunguiete. Au cam 4 centimetri diametru si sunt de culoare galben aurie. Gustul este foarte acru pentru ca au multa vitamina C. 

Cititi si Top 7 cele mai parfumate plante de gradina

Pentru a ajuta inflorirea si legarea fructelor e important sa fertilizam pe toata perioada de crestere activa. In prima faza vom folosi ingrasaminte cu o concentratie mai mare de azot pentru a stimula crestrea masei foliare si ingrosarea ramurilor, apoi vom scadea aceasta cantitate si o crestem pe cea de potasiu pentru stimularea infloririi. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.