La ce adancime se planteaza rasadurile si bulbii

Pentru buna dezvoltare ulterioara a plantelor e vital la ce adancime se planteaza rasadurile pentru a le da un start bun. De asemenea, in cazul bulbilor e esentiala adancimea pentru ca unele plante, cum ar fi gladiolele, sunt inalte si trebuie adancimea le ajuta sa se autosustina.
Inainte de a muta rasadurile trebuie sa ne asiguram ca pamantul unde vor fi transplantate este bine maruntit. Daca e vorba de ghivece situatia e mai simpla, in cazul gradinii solul trebuie sapat si maruntit bine inainte.

Plantarea rasadurilor
Momentul la care se transplanteaza rasadurile difera de la o specie la alta, insa de principiu nicio planta nu se muta inainte de o luna de la semanare.
Cand ajung la locul definitiv, rasadurile trebuie sa fie viguroase, sanatoase si calite. Daca e vorba despre perioada primaverii, ele se scot afara cu 10 zile inainte de transplantare pentru a se obisnui cu noile conditii.
Cititi si Boala care pune la pamant rasadurile. Caderea plantutelor
Cel mai important – rasadurile de flori se planteaza la acelasi nivel in care au fost in alveole sau ghivece mici. Exista exceptii in ceea ce priveste legumele- tomatele si vinetele se planteaza ceva mai jos in substrat.
Pentru flori e important ca zona coletului, cea care face trecerea dintre radacina si tulpina sa fie la acelasi nivel, sa nu fie ingropata.
Atentie cand transplantati rasaduri care au fost in alveole. Ele se muta cu tot cu micul balot de pamant din jurul radacinilor. E important sa fie ingropat tot, adica sa nu se faca movilita in jurul tulpinii.
Cititi si Cum obtineti rasadurile de petunii
Daca avem de-a face cu plante cataratoare care au nevoie de tutori, este bine ca acestia sa fie fixati inainte sau imediat dupa plantare. Daca o faceti mai tarziu, veti rani radacinile si plantele vor suferi.
Plantarea bulbilor
La fel ca si in cazul rasadurilor, si bulbii au cateva reguli de baza dupa care trebuie plantati. Terenul trebuie sa fie inainte maruntit si in cazul lor pentru ca lastarul sa poata iesi din pamant cu usurinta.
Groapa de plantare ar trebui sa aiba, de principiu, de doua-trei ori diametrul bulbului. La fel de important e sa pastram si distanta recomandata intre plante, cam de 4 ori diametrul bulbului.
Cititi si Cum se inmultesc daliile. 3 metode sigure
Sa luam exemplul unui bulb de lalea cu diametrul de 4 centimetru. Acesta se planteaza la 8-12 cm adancime si lasand o distanta intre bulbi de 15-16 cm.
La fel calculam si in cazul celorlalte bulboase. Adancimea corecta de plantare ajuta pe doua paliere- pe de o parte asigura stabilitatea plantei daca este destul de adanca, dar suficient de sus cat sa poata iesi la suprafata. Pe de alta parte, pentru ca in marea majoritate a cazurilor vorbim de bulboase care se planteaza toamna, pamantul protejeaza bulbii de ger pana in primavara.