Irisul olandez, combinatii explozive de culori

Irisul olandez (Iris hollandica) este mai mic ca inaltime decat fratele lui, Irisul german (Iris germanica). Tulpina florala a Irisului olandez poate atinge 40–50 cm si este inconjurata de tecile frunzelor.
Florile sunt frumos colorate in nuante diferite de albastru, violet, galben si alb. Cele 3 foliolele exterioare sunt mari, rasucite in afara. Foliolele interioare sunt lungi, pot fi franjurate sau ondulate, dispuse in sus. Infloreste incepand cu luna mai, pana in iunie. Plantate in grupuri, Irisii olanezi vor forma imagini extraordinare in orice gradina. Indepartati cu regularitate florile ofilite pentru o crestere optima si a stimula inflorirea.
Ingrijirea florilor. Plantati Irisul landez intr-un substrat usor, bine drenat, fertil, cu pH usor alcalin. Plantati bulbii cam la 5 cm adancime, cu partea cu mustati in jos. Substratul trebuie mentinut permanent reavan, mai ales din momentul in care cresterea se intensifica. Evitati excesul de umezeala pentru ca bulbii pot putrezi.
Irisul olandez are cerinte mari in ceea ce priveste intensitatea luminoasa, mai ales din momentul in care apar bobocii.
Un aspect foarte important pentru Iris este temperatura. Planta creste si infloreste numai dupa ce s-a atins pragul termic optim de 13–15 grade. Bulbii de iris olandez sunt sensibili la inghet. Puteti sa ii protejati in gradini acoperind solul cu un strat de conifere sau mulci. Cel mai indicat este insa sa ii scoateti toamna si sa ii depozitati peste iarna in spatii speciale si apoi sa ii plantati primavara.
Pentru o inflorire abundenta specialistii recomanda folosirea ingrasamintelor care se amesteca in apa cu care udati. Pentru informatii despre inmultirea Irisului olandez accesati linkul urmator: Inmultirea la Iris hollandica si Iris germanica
V-ar putea interesa si:
Floarea tigru – nici iris, nici orhidee
Topinamburul, decorativ si comestibil
Weigela, arbustul potrivit pentru gradinarii cu timp putin
Allium giganteum (Ceapa decorativa), mingiute uriase, purpurii