Inmultiti corect si cu spor Leandrul

Cel mai frecvent, Leandrul (Nerium) se inmulteste prin butasi. Daca aveti o ramurica mai mare de Leandru puteti face doi butasi din ea si aveti sansa sa obtineti doua platute.

Intai de toate trebuie sa verificati daca lastarul are suficiente noduri. Daca sunt cel putin 6, puteti taia lastarul in doua: 3 noduri butasul de varf si 3 noduri fragmentul de lastar.

Taietura se face putin oblic, sub al treilea nod.

leandru alb

Butasul inradacineaza usor chiar si in pahare cu apa.

Cel mai sigur este insa sa il plantati intr-un substrat din turba amestecata cu perlit sau nisip.

Temperatura optima pentru inradacinarea butasilor de leandru este de 25–28 grade, iar umiditatea atmosferica de 80–85 %.

In aceste conditii butasii inradacineaza in doua- trei saptamani. Cel mai bine e sa apelati la acest tip de inmultire primavara sau la sfarsitul verii.

leandru

Dupa plantarea in ghivece, butasii inradacinati de leandru se ciupesc o data sau de doua ori pentru stimularea ramificarii.

La circa 3 saptamani dupa ciupire se recomanda aplicarea direct pe substratul din ghiveci a unei solutii de Cycocel in concentratie de 0,2–0,25 %.

Cycocel este un regulator de crestere care este preluat in principal prin partile verzi ale plantelor. Principalul efect al Cycocel este inhibarea alungirii celulelor la punctul de crestere al plantelor tratate.

Stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular si reduce lungimea tulpinii.

Primavara devreme, dupa taierile de corectare a formei plantei, se inlocuieste substratul de la suprafata ghiveciului cu unul proaspat. O data la doi-trei ani, leandrul se transplanteaza in recipiente noi, mai mari.

Fertilizarile faziale se fac la interval de doua saptamani in timpul sezonului de crestere.

V-ar putea interesa si:

Dafinul, planta campionilor

Florile cel mai usor de furat

Papirusul are nevoie de umiditate mare


 

Trimite unui prieten :)

11 comments

 • Carmen vitan
  Avatar

  Buna ziua, am 2 leandrii de 3 ani si nu infloresc !!!

 • Avatar

  Ce inseamna ”sa ciupesti”lastarul?taiat un pic varful? Sau ??

 • Avatar

  Îmi place tot ,ma documentez ,acum doresc ss- mi procur flori de apartament frumoase .

 • Avatar

  De 3 ori am adus din Grecia puiuti de leandri de toate marimile si culorile ,primiti s-au de furat ca acolo cresc in toate ripele .I-am pus in apa,pamint,minisera si unul nu s-a prins.Unde am gresit?

  • Avatar

   La modul in care ati confectionat si transportat butasii. Mai intai trebuia sa va asigurati ca nu s-au deshidratat pe drum. Apoi ca ati facut taietura asa cum trebuie, sub nod. Apoi ca butasul nu era prea mare si avea numarul corect de noduri. Trebuia sa eliminati ultimele frunze, cele de langa locul unde a fost taiat. Daca ati urmat corect acesti pasi si planta de la care ati luat butasii era sanatoasa, nu vad niciun motiv pentru care sa nu se prinda. Va spun din proprie experienta, eu am adus butasi din Spania 🙂

 • Avatar

  De 3 ori am adus din Grecia pui de leandri de toate marimile si culorile,primiti s-au furati si i-am pus la inmultit in apa,pamint mini sera,in balcon in casa si nici unul nu s-a prins.Unde am gresit?

  • Avatar

   Scuze nu am mai intrat de mult.Multumesc pentru raspuns dar sa stiti ca atunci cind am fost in Skiatos gazda mi-a scos cu radacina cite 2 de fiecare culoare in total 8 cu radacina cu tot din livada de maslini unde cresteau ditamai tufele salbatice fara sa se ingrijeasca nimeni de ei.M-ai furasem si eu vre-o 15 si pentru prieteni destul de mari ,am taiat un bidon de apa la gura,am infasurat radacinile si cozile in vata le-am inghesuit in bidon si am pus peste vata apa cit a absorbit pina sus,asa am ajuns cu bine acasa.La mine s-au prins 4 care au murit pe rind in timpul ierni iar la prieteni 2 din care mai traieste dor unul alb.Precizrz ca din cei fara radacina adusi nu s-a prins nici unul

 • Panut Ecaterina
  Avatar

  Cu ce pot sa dau pe un leandru pe care apare ca o fainare pe tulpina si frunze si mi-l usuca

  • Avatar

   Daca e vorba despre fainare puteti folosi un fungicid. Se fac 3 tratamente succesive la interval de 8 zile. Gasiti la fitofarmacii sau la magazinele online care vand pesticide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.