Inmultirea prin butasi a muscatelor – ghid pas cu pas

Inmultirea prin butasi a muscatelor (Pelargonium) permite obtinerea de noi plante identice cu planta mama. O planta rezultata din butasi creste si infloreste mai repede fata de una rezultata din seminte.

Ingrijirea florilor. Inmultirea prin butasi este cea mai comuna metoda de inmultire a muscatelor. Se poate face in orice perioada a anului, dar recomandat este sa o faceti in octombrie, atunci cand plantele sunt viguroase si au o lastarire mai puternica. Dimensiunea butasilor poate fi intre 7 si 10 cm. Ei se taie sub nod folosind instrumente foarte bine ascutite si dezinfectate. In caz contrar, riscati sa transmiteti boli sau virusi si catre planta mama si catre butas. Butasii trebuie sa aiba minimum 3-4 noduri. Dupa ce au fost desprinsi ei se fasoneaza, adica se rup frunzele de la nodurile de jos, lasand doar o pereche de frunze.

Fata de alte plante, muscatele formeaza radacini usor, asa ca nu e nevoie sa folositi stimulenti de inradacinare decat in cazuri exceptionale. Puteti sa puneti butasul intr-un pahar cu apa sau intr-un substrat. Puteti folosi un amestec de pamant de frunze, turba, nisip sau perlit. In fiecare din cazuri, nu introduceti in apa sau in ghiveci mai mult de o treime din lungimea butasului. Udati numai cu apa la temperatura camerei. Tineti butasii intr-un loc luminos, dar nu in bataia directa a soarelui.

Inmultirea prin butasi ar trebui sa fie un succes daca ati respectat intocmai cerintele plantei, iar dupa circa o luna ar trebui sa inradacineze. Specialistii recomanda ca plantele sa fie lasate in acelasi mediu inca doua- trei saptamani pentru a se dezvolta mai bine inainte de a fi transplantate.

V-ar putea interesa si:

Muscata – flori multe sau flori mari?

La ce bun sa ai o muscata Pelargonium graveolens

Cum ierneaza muscatele si cum le pregatiti


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.