Inmultirea prin butasi la Trandafirul japonez (Hibiscus)

Inmultirea prin butasi la Trandafirul japonez (Hibiscus) nu e deloc o operatiune grea daca respectati cateva reguli de baza privind confectionarea butasilor, alegrea substratului si asigurarea unei temperaturi optime. Momentul propice pentru inmultire este primavara sau toamna, dar se poate butasi si in alte perioade ale anului.

Ingrijirea florilor. Atunci cand va pregatiti sa taiati lastarii pentru a confectiona butasii priviti mai intai cu atentie planta. Alegeti butasi de varf usor semilemnificati. Ideal ar fi ca inainte cu cateva zile sa taiati butasul sa pulverizati lastarul cu un stimulent (de exemplu Clonex spray). Se poate si fara.

Pentru Inmultirea prin butasi la Trandafirul japonez (Hibiscus) se confectioneaza butasi care trebuie sa aiba 3-4 noduri. Taiati la cativa milimetri sub ultimul nod. Indepartati frunzele pana la ultima pereche. In acest fel reduceti transpiratia, iar planta isi va canaliza efortul pentru a produce noi radacini, nu pentru a hrani restul organelor. Puteti trece si baza butasului printr-un stimulent de inradacinare care va ajuta planta sa formeze mai repede radacini sanatoase.

Ideal ar fi sa puneti butasii astfel fasonati intr-un amestec compus din parti egale de turba fibroasa si perlit. Pentru mai multa siguranta si pentru a crea un microclimat, puteti acoperi butasul astfel plantat cu un pet sau un clopot de sticla. Butasii inradacineaza destul de usor si in recipiente cu apa. Aveti graja sa schimbati insa periodic apa, in caz contrar riscati ca noile radacini sa putrezeasca.

La Inmultirea prin butasi la Trandafirul japonez (Hibiscus) temperatura optima este de 22–25 grade, iar umiditatea atmosferica ridicata, de 85–90%. In aceste conditii, butasii inradacineaza in circa o luna de zile. Atunci cand sunt suficient de dezvoltate, noile plantute se muta in ghivece. Se ciupesc o data sau de doua ori in vederea ramificarii.

V-ar putea interesa si:
Hibiscus ternatus sau floarea de o ora

Hibiscusii Moorea, cei mai spectaculosi din lume

Un Hibiscus cu flori cat farfuria


 

Ce trebuie sa stiti despre BUTASI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.