Inmultirea orhideelor: Keiki

keiki

Keiki este numit generic puiul de orhidee care apare pe tija florala la noduri, dupa ce florile s-au trecut. Initial, la nodul 3-4 apare o umflatura care evolueaza intr-un mugure, din care ulterior apar mici frunzulite. 

Aparitia puilor poate fi indusa prin folosirea unei paste speciale cu care se unge tija, in dreptul unui nod. Pasta are rolul de a accelera diviziunea celulara si sansele ca in locul respectiv sa apara un keiki sunt mult mai mari.  

Ingrijirea florilor. Dupa ce apare puiul, va trebui sa taiati tija deasupra lui, la nod. Bucata respectiva de tija nu va mai face flori, iar in timp se va usca oricum pentru ca substantele hranitoare sunt directionate catre keiki. 

Cititi si Cum se ingrijeste orhideea dupa inflorire

Fertilizati planta pana la detasarea puiului, folositi stimulente special create pentru orhidee, care se pun in apa. Mare atentie si la apa, orhideea are nevoie de umiditate atmosferica ridicata. Acest lucru o ajuta inclusiv la cresterea radacinilor la keiki. 

Keiki se detaseaza de pe planta mama in momentul in care are 3-4 frunze destul de bine dezvoltate si 3-4 radacini aeriene in jur de 5 cm lungime. In functie de conditiile pe care le-a avut planta mama, puiul se poate detasa cam dupa un an, daca a atins dimensiunile necesare. 

Cititi si Orhidee cu frunze ingalbenite – cauze si remedii

Dupa detasare, puiul se planteaza in propriul vas intr-un substrat special pentru orhidee. Ghiveciul nu se tine in lumina directa, lumina care ajunge la frunze ar trebui sa fie una filtrata. 

Mica planta care se formeaza este identica din punct de vedere genetic cu planta mama, copiaza inclusiv culoarea florilor. 

Cititi si Orhideele atacate de paduchi – tratamente bio si chimice

In functie de cum e ingrijit, keiki va inflori cam la 3 ani de la aparitie. Keiki pot aparea atat pe tija florala cat si la baza plantei. 

Sursa foto rchiwum.allegro.pl


Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.