Inmultirea la irisi cu rizom

Cea mai comuna metoda de inmultire la Irisi cu rizom este prin divizare. Operatiunea se face de regula toamna tarziua dupa ce frunzele s-au ingalbenit. Exista pozibilitatea sa faceti divizarea si primavara devreme, insa trebuie sa fiti atenti al momentul oportun – inainte de pornirea in vegetatie, dar nu atunci cand este ger afara

In functie de cat de mare este rizomul, acesta se taie in bucati, avad grija sa aiba fiecare segment radacini bine formate si 1-2 muguri din care se vor dezvolta plantele ulterioare. Dupa segmentare, frunzele se scurteaza la un sfert. 

Cel mai important aspect in momentul plantarii la irisi cu rizom este pozitia. Rizomul trebuie sa fie partial expus, adica partea de sus sa fie la suprafata. 

Cititi si Ingrijirea irisului cu flori mari (Iris Germanica)

Faceti o groapa pe fundul careia lasati o mica movila de pamant pe care se aseaza rizomul, cu radacinile rasfirate. Se acopera cu pamant partial, astfel incat partea care arata ca o cocoasa sa ramana afara. Se taseaza bine si se uda. Secretul este sa orientati cresterea plantei spre sud, acolo unde va beneficia de mai multa lumina si caldura. 

Cititi si MOSPILAN – Cum se foloseste, ce insecte combate

Distanta dintre gropile de plantare trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite ulterior dezvoltarea plantelor. Daca vor fi prea dese iar frunzele suprapuse, devin un mediu propice pentru dezvoltarea fungilor. Crescatorii spun ca distanta minima care trebuie lasata intre plante este de 12 cm la speciile pitice si poate sa mearga pana la 50 de cm la irisii de talei mare.

Cititi si Iasomia de Madagascar – de ce cad bobocii si se ofileste

Irisii fac tufa de aceea vor trebui divizati, o data la 4-5 ani pentru a aerisi planta. Divizarea este benefica pentru dezvoltarea ulterioara a plantei. 

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.