Inmultirea garofitelor (Dianthus plumarius) – 3 modalitati

inmultirea garofitelor

Speciile perene de garofite se pot inmulti atat prin seminte cat si prin divizarea tufei si prin butasi. Inmultirea garofitelor nu e dificila in niciuna din cele 3 modalitati, trebuie doar sa mentineti optime conditiile de care plantele au nevoie ca sa inradacineze.

garofitele parfumate

Inmultirea garofitelor prin seminte

Semintele de garofite sunt foarte mici. Dintr-un gram de seminte obtineti mai mult de 300 de rasaduri. Deci atentie cat semanati, daca sunt prea inghesuite plantutele mor. 

Ingrijirea florilor. Semanati incepand cu luna aprilie, in spatii adapostite. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este de 15 grade Celsius. In conditii optime, semintele germineaza in doua-trei saptamani. 

Informatii suplimentare Cum se ingrijesc garofitele parfumate (Dianthus plumarius)

Plantele mici trebuie sa aiba parte de o iluminare cat mai buna, in caz contrat rasadurile se alungesc si nu vor mai putea sa se autosustina. 

Mare atentie si la udari in aceasta perioada. Daca plantati in tavite, asigurati-va ca au gauri bune de scurgere. Fiind foarte firave plantulele udati folosind o stropitoare cu jet foarte fin, altfel riscati sa le culcati la pamant. La o luna de cand au rasarit, rasadurile se repica. 

Inmultirea prin divizarea tufei 

Garofitele sunt plante perene, cu fiecare an tufa devine tot mai viguroasa si mai mare. Se pot diviza numai plantele mature, care au cel putin 3-4 ani. Perioada optima pentru divizarea tufei este in august – septembrie.

Cititi si Semanati acum florile pentru gradina sau balcon – VIDEO

Divizarea tufei se impune si atunci cand plantele se degarnisesc la baza, iar cresterile devin neuniforme si tufa devine inestetica. In acest caz e necesara reintinerirea tufelor de garofite. Plantele se scot, se divid, se curata si se replanteaza la locul dorit. Si aceasta operatiune se face la sfarsit de vara – inceput de toamna. 

Inmultirea garofitelor prin butasi

Butasii se aleg din lastarii fara flori, care se pun la inradacinat in nisip, in locuri umbrite. Momentul cel mai bun pentru butasire este luna august. 

Dupa ce au inradacinat, butasii se planteaza in ghivece mici unde vor ramane pana in primavara urmatoare cand se muta in gradina. 

Cititi si Mucegai pe pamant in ghiveci – 4 solutii sa scapati de el!

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.