Inmultirea cu succes la Ficus prin butasire si marcotaj

 

Ficus elastica (Ficusul) este o planta cu tulpina groasa, care se preteaza marcotajului aerian. Aceasta metoda permite obtinerea de plante mari intr-un interval scurt de timp, de doua-trei luni.

Ingrijirea florilor. Se alege o ramura sanatoase care poate avea si 150 cm. Se face o incizie inelara sau in diagonala, iar pentru o rata mai ridicata de succes se folosesc hormoni rizogeni. Apoi se pune substratul de inradacinare. Acesta e reprezentat de turba fibroasa sau muschi vegetal. Se umezesc, iar peste ele se plica un manson din folie de polietilena care se fixeaza bine la capete cu sarma.

WP_20150809_005

 

In trei luni ar trebui ca radacinile sa fie suficient de puternice astfel incat noua planta sa fie desprinsa de planta-mama.

De asemenea, Ficusul se inmulteste foarte usor si din butasi de varf de lastari. Taiati lastari cu trei noduri si eliminati primele randuri de frunze. Pe celelalte ar fi indicat sa le rulati si apoi sa le prindeti fara a le rani insa. In acest fel reduceti transpiratia, iar sansele ca planta sa inradacineze sunt mai mari. Butasii de Ficus astfel pregatiti pot fi trecuti printr-un stimulent de inradacinare si pusi in ghiveci la inradacinat, intr-un amestec de turba si perit sau nisip.

Sanse mari de reusita sunt si daca puneti butasul la inradacinat direct intr-un borcan cu apa. Ficusul nu se inmulteste niciodata daca puneti o frunza simpla la inradacinat. El nu are materialul genetic pentru o astfel de dezvoltare. 

V-ar putea interesa si:

Taierile la Trandafirul japonez (Hibiscus) – cand si cum se fac

Cum se ingrijeste Planta sticla (Jatropha)

Camelia se taie ca sa infloreasca mult


 

Cele mai bune ingrasaminte naturale pentru florile tale

 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.