Cum se ingrijeste Smochinul in ghiveci

Smochinul (Ficus carica) este ruda directa cu ficusul, desi la prima vedere cele doua plante par atat de diferite. In mod normal, smochinul creste sub forma de tufa si ajunge pana la 4 metri inaltime. In ghiveci insa, va creste mult mai incet din cauza volumului redus de pamant din jurul radacinilor. 

Ghiveciul in care se creste smochinul trebuie sa fie unul mare pentru ca radacinile sunt puternice. Vasul trebuie schimbat in fiecare an atunci cand planta este mica, apoi din doi in doi ani, schimband si o parte din pamant. 

Ingrijirea florilor. Smochinul iubeste soarele, este o planta care are nevoie de lumina multa ca sa fructifice. Este o planta mediteraneana care are nevoie de cel putin 8 ore de lumina pe zi ca sa rodeasca abundent si constant. Daca este umbrit, fructele se formeaza greu si de cele mai multe ori nu apuca sa se coaca pana vine frigul. In aceasta situatie puteti muta ghiveciul in casa, incercand sa patrati constante conditiile de mediu. 

Nu este pretentios in privinta solului, un substrat calcaros este preferat. 

Cititi si Cum sa ai lamai cu flori si fructe

Atentie la udari, e o planta careia nu ii place sa aiba pamantul uscat. De aceea un smochin in ghiveci este vulnerabil din acest punct de vedere pentru ca volumul de pamant este mic si in cazul caniculei peretii vasului se incalzesc si usuca pamantul. 

De aceea vara protejati smochinul de caldura la nivelul vasului. Udati constant, dar nu faceti exces. Asigurati-va ca drenajul ghiveciului este bun astfel incat apa in exces sa se scurga. Plasati ghiveciul intr-un loc unde este ferit de curetii puternici de aer. O zona langa un perete il va proteja. 

Cititi si Cum sa cresti mango acasa, din seminte

Smochinul nu are nevoie de polenizatori, el are o particularitate – florile se afla in interiorul fructului si se autopelenizeaza. 

In mod normal nu are nevoie de taieri de fructificare. Aveti insa grija sa mentineti forma dorita prin ajustari periodice. Puteti sa alegeti forma de tufa sau pe trunchi. Atentie cand taiati, la fel ca si ficusul are o seva laptoasa toxica, folositi manusi. 

Fertilizati cu un ingrasamant bio cu o concentratie mai mare de fosfor si potasiu. Se fa in jur de 6 pana la 8 fertilizari pe an, in perioada de crestere vegetativa. 

Cititi si Cum cresteti Gulan, planta nemuririi

Toamna tarziu, inainte de caderea brumei se pune la adapost. Daca nu s-au copt fructele il puteti tine intr-un spatiu unde temperatura este ridicata. Daca il tineti intr-un spatiu rece dar ferit de ger, isi va pierde frunzele, dar va reinfrunzi in primavara. 

Ne gasiti si pe:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/ingrijireaflorilor/

TWITTER: https://twitter.com/florilemele

Toate informatiile despre flori sunt pe www.ingrijireaflorilor.ro


Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.