Iasomia de Madagascar: de ce cad bobocii si se ofileste

Iasomia de Madagascar Stephanotis

Cauza intalnita cel mai des, in perioada rece, pentru care cad bobocii la Iasomia de Madagascar este socul termic pe care il sufera planta. In florarii gasiti chiar si iarna Stephanotis inflorit pentru ca plantele provin din sere unde infloririle pot fi controlate. Ei bine, odata scoasa din magazin unde are parte de temperaturi ridicate si ingrijiri atente, planta trece brusc la frigul de afara.

Expunerea, chiar si pentru cateva minute, are efecte devastatoare pentru flori si boboci. Odata adusa in casa unde sunt din nou temperaturi ridicate, planta sufera un nou soc termic cad bobocii si florile se ofilesc. 

Remediu: De aceea e important ca ori de cate ori cumparam o floare iarna sa o protejam de frig la fel ca si cum procedam cu un copil mic. Altfel, efectele pot fi fatale. 

iasomia de madagascar

Ingrijirea florilor. Nu este insa singura cauza. Lumina insuficienta are acelasi efect, desi nu atat de brusc. Stephanotis iubeste lumina multa, dar nu soarele direct care o arde. 

Remediu: Asezati planta intr-un loc cu expozitie estica sau sudica, dar aveti grija ca la orele amiezii sa nu bata soarele direct pe planta. 

Cititi si Inmultirea orhideelor: keiki

Atentie mare ca Stephanotis este o planta careia nu ii place sa fie miscata din loc prea mult. Nu rotiti ghiveciul, modificarea expunerii face ca bobocii sa cada.

Remediu: alegeti un loc in casa care sa corespunda cerintelor plantei si incercati sa nu o mai miscati de acolo. 

Umiditatea este o alta cauza care afecteaza bobocii si florile. In lipsa unei hidratari ridicate in aer florile se ofilesc, iar bobocii nu se deschid pentru ca petalele se usuca si se ingalbenesc. Stephanotis necesita un nivel ridicat de umiditate in aer, altfel cad bobocii. 

Remediu: Vara ghivecele cu Iasomia de Madagascar ar trebui așezate pe o tava cu pietris sau granule de lut expandat in care puneti apa sub nivelul ghiveciului. De asemenea, dimineata, pulverizati frunzele cu atentie ca apa sa nu ajunga si pe flori. 

Cititi si Florile anului 2020

O planta anemica nu va reusi sa infloreasca. E nevoie sa hraniti constant Iasomia de Madagascar ca sa infloreasca. Chiar daca planta face eforturi sa infloreasca pentru a-si asigura urmasi, daca nu e fertilizata se intampla sa nu poata tine florile.

Remediu: fertilizati la 10 zile sau doua saptamani planta in perioada de crestere activa si inflorire, din aprilie pana in octombrie. Folositi fertilizanti cu continut ridicat de potasiu. 

Trimite unui prieten :)

10 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.