Cum ingrijim iarna Lamaiul (Citrus limon)

Lamaiul (Citrus limon) este o planta tropicala care nu rezista iarna in gradinile din Romania. Exista si o specie, Poncirus trifolium, care s-a adaptat temperaturilor scazute si poate ierna afara. Despre ea intr-un material viitor.
Lamaiul (Citrus limon) poate trece iarna fie in stare de repaus, fie in vegetatie. Temperatura ambientala este cea care face diferenta. La mai mult de 16 grade Lamaiul nu intra in repaus vegetativ.
Ingrijirea florilor. Pregatirea pentru perioada rece incepe imediat ce temperaturile scad. Planta se muta in interior daca a fost tinuta peste vara pe terasa sau in curte. Pentru inceput puteti muta lamaiul doar noaptea la interior, iar ziua cat sunt inca temperaturi suficient de ridicate sa fie lasat afara. Acomodarea se face treptat pentru a nu stresa planta. In cazul Lamaiului situatia este si mai delicata pentru ca daca frunzele sunt afectate de stresul termic sau hidric si cad planta nu se mai poate hrani si e in pericol sa moara. Lamaiul depoziteaza toate substantele de rezerva in frunze, spre deosebire de alti pomi care le depoziteaza in ramuri sau radacini.
Cititi si Cum sa ai lamai cu flori si fructe
Recomandat este sa permiteti plantei sa intre in repaus vegetativ iarna. Asta inseamna sa o tineti la temperaturi scazute, dar pozitive, in jur de 8 grade, constant. Poate fi un balcon sau un garaj unde patrunde lumina. Se uda o data la 2-3 saptamani si este interzis cu desavarsire sa fertilizati pentru ca produceti dezechilibre, iar planta nu are nevoie de suplimente in aceasta perioada, procesele fiziologice fiind minime.
Cititi si De ce cad frunzele de lamai
Foarte important de asemenea este ca locul sa fie bine aerisit pentru a impiedica dezvoltarea mucegaiurilor si ciupercilor parazite.
Exista si posibilitatea de a mentine Lamaiul in vegetatie in timpul iernii. Asta presupune sa stea la temperaturi de peste 17 grade constant. Ghiveciul trebuie amplasat intr-un loc unde primeste lumina multa. Se uda mult mai des decat in cazul in care planta intra in repaus. Substratul trebuie mentinut reavan si frunzele pulverizate. Nu lasati apa in farfuria ghiveciului dupa ce udati. Pentru a obtine o umiditate mai ridicata in aer puteti amplasa langa ghiveci un vas umplut cu apa sau cu bile de argila care au fost hidratate.
Cititi si
Cum ingrijim Muscata curgatoare iarna
Cum se inmulteste Hortensia prin divizarea tufei
Cum crestem acasa Arborele de ceai (Camellia sinensis)
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
Buna ziua. Am avut un lamai cumparat din magazin care pe timpul verii i-a mers foarte bine, dar cand am venit toamna l-am bagat in casa langa o fereastra. Din pacate i-au cazut toate frunzele si s-a uscat pana in februarie. Acum am cumparat alt lamai care o duce foarte bine in acelasi loc langa fereastra dar nu stiu cum sa procedez la iarna. Sa-l las in casa la caldura sau sa-l duc intr-un balcon inchis unde temperatura este scazuta 2-10 grade? Nu vreau sa cumpar cate un lamai in fiecare an 😞
Multumesc.