Iarba grasa, de la buruiana la super-aliment

Iarba grasa (Portulaca oleracea) creste oriunde. Daca aveti curte sigur ati gasit-o prin jardiniere, in gradina sau in ghivece. Este considerata o buruiana invaziva, desi in multe regiuni ale lumii consumul este o obisnuinta si exista diverse preparate culinare pe baza ei, fiind considerata chiar un super-aliment atunci cand a fost analizata de specialisti.
Portulaca oleracea este o planta suculenta originara din India, Orientul Mijlociu si Europa, desi este intalnita aproape in intreaga lume. Poate atinge o inaltime de aproximativ 40 cm si are frunze carnoase.

Ingrijirea florilor. Iarba grasa poate creste fara probleme in ghiveci. Nu e deloc pretentioasa in privinta pamantului, se dezvolta si in soluri sarace. Dar cu cat va fi insa mai bogat in substante nutritive, cu atat va creste mai bine planta. Folositi ingrasaminte naturale cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd daca v-ati propus sa cresteti iarba grasa pentru consum.
In zonele cu clima blanda ramane in vegetatie pe tot parcursul anului. In zonele cu ierni geroase dispare cand vine inghetul si reapare in primavara.
Iarba grasa e inrudita cu florile de piatra
Cititi mai multe aici Floarea de piatra infloreste numai cand e soare afara
Fiind o planta suculenta, are o toleranta foarte mare la seceta. Daca va avea apa suficienta insa, va creste mai repede si mai frumos.
Se inmulteste usor prin seminte. Plantutele apar in aproximativ 15-20 de zile de la semanat. Cand au aproximativ 5 cm inalțime se muta la locul definitiv daca ati semanat in alveole. Solul se mentine usor umed, ghiveciul se aseaza intr-un loc insorit.
In unele zone din Europa, Asia si Mexic frunzele sunt folosite in salate si sosuri. In Australia, localnicii folosesc semintele pentru a face paine traditionala. Recoltarea frunzelor sale poate incepe la doua luni după insamantare. Pe masura ce adunati frunzele, planta va continua sa creasca
Contine multa vitamina C si E, mai multa decat spanacul de exemplu. Și este, de asemenea, o sursa buna de Omega 3, magneziu, potasiu, fier, calciu, managan, vitamine B1, B2 si B3.
Studiile au aratat ca este are si vitamina A, importanta pentru sanatatea ochilor si a pielii. Mineralele si oligoelementele pe care le contine ajuta la mentinerea oaselor puternice.
Cititi si
Ce facem cu Amaryllis dupa ce se trec florile
Cum se colecteaza si se pastreaza semintele