Hosta, Crinul de toamna care infloreste la sfarsit de vara

Crinul de toamna sau Hosta face si el parte din categoria plantelor greu de ucis. E putin pretentios si foarte rezisentent, facandu-l un candidat ideal pentru gradinarii incepatori.
Varianta cea mai comuna este Hosta plantaginea, o planta care creste sub forma de tufa de frunze cu inaltimea de circa 60 cm. O recunoasteti usor dupa frunzele mari, ovale, in forma de inima, colorate in verde intens. Are flori mari, albe, cu gatul alungit, care seamana foarte bine cu cele ale crinului. Pot fi colorate in alb sau lila, au un parfum placut si infloresc in perioada iulie – august, uneori chiar si la inceput de septembrie.
Ingrijirea florilor. Spuneam ca este o planta putin pretentioasa, care prefera solurile argilo–nisipoase, bogate in humus, umede, bine drenate. Crinii de toamna cresc bine in locuri umbrite si semiumbrite. Nu suporta soarele decat dimineata sau seara. Asta face din hosta un client ideal pentru locurile din gradina unde soarele ajunge greu pentru ca dezvolta o vegetatie luxurianta. Pentru ca infloresc tarziu, crinii de toamna pot imparti acelasi spatiu cu plantele bulboase de primavara.
Se inmulteste usor, prin divizarea tufei. Plantele mama care urmeaza sa fie despartite trebuie sa aiba cel putin 4–5 ani de la ultima divizare. Perioada optima pentru divizarea tufei este toamna, in octombrie. Tufa se poate desparti si in primavara, in aprilie, imediat dupa ce planta a pornit in vegetatie. Noile plante care au rezultat dupa divizare de planteaza imediat si se uda abundent.
V-ar putea interesa si:
Ce faceti cu tijele de orhidee dupa ofilire
Begonia cu cele mai frumoase frunze
Ce plante cresc in casele cu lumina putina