Hibiscusul de gradina: cum sa ingrijesti un Hibiscus Syriacus

Hibiscusul de gradina (Hibiscus Syriacus, Trandafirul lui Sharon, Zamosita de Siria) e foarte popular in parcuri ca si gard viu pentru ca formeaza o tufa deasa si are avantajul ca infloreste mult si nu e pretentios. In gradina e la fel de spectaculos, daca il cresteti chiar si ca planta singulara pentru ca poate fi condus si sub forma de copacel.
Florile mari au polen mult si atrag fluturii, albinele si alte insecte benefice gradinii. Este cu atat mai important cu cat infloresc pana tarziu, oferind albinelor nectar si atunci cand au putine surse de hrana la dispozitie.

Ingrijirea florilor. Cand alegeti locul pentru Hibiscusul de gradina tineti cont ca va creste mare in cativa ani. Poate atinge 3 metri inaltime si un diametru considerabil daca este condus sub forma de tufa.
Este o planta care drajoneaza mult, adica in jurul plantei mama apar puii. Plantutele mici pot fi multate in alte locuri cand suficient de dezvoltate sau pot fi date cadou prietenilor.
Cititi si De ce cad frunzele la Trandafirul japonez (Hibiscus)
Plantati Hibiscus syriacus intr-un sol bogat, bine drenat, usor acid. Este o planta cu radacina bine dezvoltata, deci atentie daca il tineti in ghiveci sa aiba spatiu unde sa se dezvolte partea subterana. Nu are pretentii mari, dar evitati extremele care il pot ucide – adica solurile ude sau extrem de uscate.
Infloreste mult daca are lumina multa, poate sta si in soare direct, dar se adapteaza si la zonele de semiumbra.
Fertilizati la doua saptamani in perioada de formare a bobocilor si de crestere vegetativa pentru o inflorire bogata. Folositi ingrasaminte pentru hibiscusi, cele pentru plantele de interior sunt bune si pentru cele de exterior.
Cititi si Folositi apa oxigenata impotriva fainarii. Proprietati antifungice exceptionale
Acest Hibiscus syriacus infloreste pe ramuri noi, aparute in acelasi an, prin urmare taierile se fac primavara devreme. Astfel ca e important in primii ani cand planta se formeaza sa facem ciupiri si taieri ca sa se indeseasca. Despre taieri aveti mai multe informatii aici, accesati articolul:
Hibiscusul de gradina este o planta foarte rezistenta atat la conditiile de mediu cat si la atacul daunatorilor. Cu toate astea, isi poate pierde bobocii daca sufera prea mult de sete sau daca este fertilizat in exces.
Iarna ramane afara, fiind rezistent la frig. In primii ani, cand planta este mica, e bine sa o protejati prin mulcire.