Hibiscus ternatus sau Floarea de o ora

Hibiscus ternatus, numit popular Zamosita sau Floarea de o ora, este o planta erbacee din familia Malvaceae, la fel ca Nalba sau Trandafirul japonez. Spre deosebire de ceilalti hibiscusi, acesta este o planta anuala.

Zamosita are tulpina ramificata de la baza, acoperita cu perisori tari.

Ajunge pana la 80 cm inaltime. Florile au culoarea alba cu tenta roz sau galbena, iar mijlocul este grena. Infloreste din iunie pana in septembrie dar, asa cum ii spune si numele, florile se trec foarte repede. Compenseaza insa acest neajuns prin numarul mare de flori.

Frunzele, paroase si petiolate, au forma lobata sau penata.

hibiscus ternatus

Sursa foto: www.flickriver.com

 Se inmulteste prin seminte. Dupa ce florile se trec apar capsulele cu seminte negre, reniforme. Perioada de germinare este in aprilie-mai.

Hibiscusul are nevoie de multa lumina si de udare constanta, fara insa ca apa sa balteasca la radacina. Este o planta moderat termofila, cu cerinte mijlocii spre mari fata de caldura, raspandita in climatul continental de dealuri. In privinta solului, prefera unul bogat in humus, slab acid spre neutru, cu pH intre 6,8-6.

Pe langa faptul ca este decorativa, planta se poate folosi si pentru uz medicinal. Din partea aeriana se prepara ceaiuri.

Planta se recolteaza la inceputul infloririi, in lunile iunie-august. Uscarea trebuie sa se faca repede, la temperaturi ridicate. Ceaiul este recomandat in boli ale rinichilor si ale cailor urinare, dar si afectiuni reumatice si cistite.


 

Views All Time
Views All Time
420
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.