Gradina in iunie – lucrari si tratamente

Prima luna de vara este una plina pentru gradinari. Gradina in iunie inseamna toata paleta de lucrari – plantat, semanat, curatat. Facem fertilizari si tratamente pentru gradina pentru a sustine inflorirea si sanatatea plantelor.
Puteti planta orice rasad in iunie, aveti grija sa faceti lucrarile in prima parte a zilei pentru ca la orele amiezii temperaturile pot fi ridicate iar plantele pot avea de suferit.

O atentie deosebita trebuie sa acordati luna aceasta trandafirilor. Deja primul val de inflorire a trecut, va trebui sa faceti taieri in verde pentru intretinerea plantei si pentru a stimularea aparitiei de noi flori.
La fel ca si in cazul taierilor de toamna si de primavara, specialistii au teorii diferite privind punctul de unde se face taierea. Cei mai multi recomanda o taiere la 5 noduri de la nivelul solului , deasupra unei frunze compuse.
Cititi si Cand, cum si cu ce fertilizam bujorii
Alti gradinari recomanda taieri mai usoare, deasupra primului lastar pornit in vegetatie pe tulpina unde a fost floarea.
Iunie e o luna buna si pentru inmultirea trandafirilor. Chiar daca este cald, folositi petul peste butasul pus la inradacinat. El va mentine o umiditate ridicata si va impiedica deshidratarea in zilele foarte calduroase.
Cititi si Lamaiul care rezista iarna in gradina (Poncirus trifoliata)
Procedura este aceeasi ca si la inmultirea de toamna – butasul il taiem la 5 noduri, indepartam frunzele cu exceptia celei din varf. Se ingroapa 3 dintre noduri, doua raman afara. E important sa aerisiti periodic.
Ingrijirea florilor. Bulboasele de primavara care au fost ingrijite si dupa inflorire deja au intrat in perioada de regres. Daca sunt ingalbenite frunzele pe trei sferturi din suprafata lor e momentul sa le taiati. Nu sunt numai inestetice ci pot deveni si sursa de boala o data ce incep sa se degradeze.
Cititi si Mixandre si micsunele – asemanari si deosebiri
Gradina in iunie trebuie intretinuta. O data cu dezvoltarea plantelor, se inmultesc insa si daunatorii. Trebuie permanent sa cecetati frunzele. La un atac incipient puteti interveni cu preparate mai usoare, realizate in casa de exemplu, impotriva afidelor, musculitei albe sau chiar a limacsilor si melcilor.
Daca ignorati primele semne situatia se poate acutiza si e nevoie de tratamente chimice mai agresive pentru a inlatura problema.
Cititi si Top 7 cele mai parfumate plante de gradina
Daca stiti ca ati avut probleme in anii trecuti cu boli precum patarea neagra, rugina sau alte provocate de fungi faceti tratamente. Caldura si apa pot insemna boala in anumite situatii, cand de exemplu nu avem asigurata si o ventilatie buna a gradinii.