Gloxinia iarna: ingrijirea si intrarea in repaus, pas cu pas

gloxinia iarna

In multe privinte ale ingrijirii lor, Gloxiniile se aseamana cu violetele. Se deosebesc insa radical in ceea ce priveste comportamentul in sezonul rece. Gloxinia iarna intra in repaus total si va ramane asa timp de doua pana la patru luni. 

Perioada aceasta in care nu vegeteaza este necesara pentru ca radacinile tuberoase sa se odihneasca si sa se refaca dupa sezonul de inflorire. Gloxinia infloreste mult si atunci si consumul de energie si resurse pe care il face planta e mare. Daca ierneaza in conditii bune, in primavara cresterile se reiau si apar noi lastari. 

gloxinia iarna

Pas cu pas cum intra Gloxinia iarna in repaus

Pasul 1 – taiati florile ofilite pe masura ce acestea incep sa se treaca. Frunzele vor incepe si ele sa se ofileasca la scurt timp dupa ce inflorirea se opreste.

Pasul 2 – reduceti udarile o data ce toate florile sunt indepartate si planta nu are muguri noi. Lasati solul sa se usuce aproape complet inainte de a uda pentru a forta Gloxinia sa intre in repaus.

Cititi si Nu aruncati muscata daca i-au cazut frunzele. Cum se regenereaza. Video

Pasul 3 – opriti udarea dupa ce frunzisul se usuca de tot. Dupa ce partea aeriana a murit, scoateti tuberculii din ghivece si curatati-i de pamant. Daca exista posibilitatea faceti si un tratament cu insecticide si fungicide prin imbaiere. Cand s-au zvantat puneti-i in locul in care vor ierna in pungi de hartie gaurite sau cutii de carton cu talas sau turba fibroasa. Spatiul trebuie sa fie racoros, dar cu temperaturi pozitive.

Daca pastrati Gloxiniile in acelasi ghiveci, tineti-l intr-un loc intunecat, la temperaturi in jur de 15 grade

Pasul 4 – daca gloxiniile stau in pamant iar locul unde stau este foarte uscat, pulverizati pamantul foarte usor cu apa atunci cand solul este foarte uscat astfel incat radacinile sa nu moara. 

Pasul 5 – mutati ghiveciul intr-un loc cu lumina indirecta, o data ce planta incepe sa iasa din starea de repaus. Reluați udarea regulata, astfel incat solul sa ramana umed.

Documentare suplimentara De ce se usuca bobocii de Gloxinia

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.