Gloxinia are nevoie de repaus profund iarna

Gloxinia (Sinningia speciosa) este una dintre cele mai raspandite plante de interior de la noi din tara. Tulpinile cu flori pornesc direct din tubercul, la fel si frunzele carnoase, asezate in forma de rozeta. Florile sunt mari, campanulate, colorata in nuanţe foarte vii de rosu, roz, alb, albastru, violet, unicolore sau bicolore.

Cititi si Cum se ingrijeste Lavanda care rezista iarna in Romania

Gloxinia se simte bine in substraturi usoare, fertile, bine drenate, cu pH acid, ca la violetele. Se vor planta astfel incat treimea superioara a tuberculului sa ramana la suprafata substratului.
Prefera locurile semiumbrite, soarele direct determina aparitia arsurilor pe frunze si flori. Udatul se face direct pe substrat, cu grija pentru a nu atinge florile si frunzele.

gloxinia
Ingrijirea florilor. Gloxinia este foarte sensibila la curentii de aer, acestia determinand caderea florilor si a bobocilor. Se inmulteste usor prin butasi. Frunzele se pun in apa si lastaresc.
De asemenea, se pot inmulti prin seminte care se seamana la suprafata substratului, fara a se acoperi cu pamant. Plantele rasar dupa doua saptamani de la semanat. Plantele produse din seminte infloresc dupa 6–7 luni.
Spre sfarsitul toamnei Gloxinia se uda din ce in ce mai rar, pana la intreruperea totala pentru a permite plantelor sa intre in repaus iarna.

Cititi si Cum ierneaza muscatele si cum le pregatiti de iarna

Dupa ce partea aeriana a murit, scoateti tuberculii din ghivece si curatati-i de pamant. Daca exista posibilitatea faceti si un tratament cu insecticide si fungicide prin imbaiere. Cand s-au zvantat puneti-i in locul in care vor ierna in pungi de hartie gaurite sau cutii de carton cu talas sau turba fibroasa. Spatiul trebuie sa fie racoros, dar cu temperaturi pozitive – in jur de 8 grade.

Primavara se reiau udarile, iar planta iese din perioada de repaus.

 

V-ar putea interesa si:

Telegraful poate trai si in apa, fara pamant

Peperomia- o tufa mica, dar cu personalitate

Plamanul are frunze in forma de aripi de inger


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.