Ghiocelul, floarea cu antigel in frunze

Fara ghiocei nu vine primavara. Mica plantuta infrunta frigul iernii si isi face aparitia in gradini inca din luna februarie. Unori, din cauza stratului de zapada abia daca i se vede floarea.

Ghiocelul (Galanthus nivalis) are un sistem special de protectie impotriva frigului, un fel de antigel in frunze. Cand temperaturile scad dramatic in timpul iernii, celulele din interiorul multor plante se cristalizeaza, mai ales daca planta este in ghiveci. Cand se mai incalzeste, planta moare. Acest lucru nu se intampla si in cazul ghiocelului.

ghiocei

Sezonul lui de inflorire este cu atat mai lung cu cat temperaturile sunt mai mici. Cel mai lung sezon de inflorire il are specia Floro pleno, ale carei flori sunt sterile si nu produc seminte.

Ghiocelul are in pamant un bulb tunicat, protejat de tunici maronii, pergamentoase. Frunzele sunt lineare, inguste. Florile sunt solitare, in forma de clopotel, albe, pendente, la capatul unor tije care au cel mult 15 cm lungime. Odata ce temperatura trece de 10 grade, petalele se deschid si elibereaza un nectar care atrage bondarii. Acest aspect a fost anume pus la punct parca pentru ca la temperaturi mai mici de 10 grade bondarii nu pot sa zboare. Ghiocelul devine astfel un fel de camara unde micile albine vor gasi hrana de care au atata nevoie.

ghiocel cu albina

Ghiocelul se inmulteste prin separarea bulbilor, odata la 3–4 ani, vara, in iulie – august. Vara este anotimpul in care ghioceii intra in repaus iar bulbii lor pot fi scosi din pamant. Se pastreaza in spatii uscate si bine aerisite una pana la doua luni, dupa care se replanteaza la inceputul toamnei, in septembrie – octombrie.


 

Views All Time
Views All Time
321
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.