Gandacul de Colorado – metode de combatere

Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) face prapad in gradini daca nu ii veniti de hac la timp. Ataca deopotriva legume si flori si nu se multumeste cu frunzele, ci devoreaza si fructele.

Ca sa gasim cele mai bune metode pentru a-l combate, e important sa-l identificam in toate stadiile lui. Adultul e usor de recunoscut, are corpul oval, bombat, de culoare galben portocalie. Oul are forma ovala, tot colorat in galben-portocaliu.

Cititi si Frunze decolorate (cloroza ferica) – cauze si remedii

Larva in ultima varsta este de 8 – 10 mm si are culoarea portocalie cu pete negre. Pupa masoara 10 – 12 mm si are corpul bombat, de culoare portocalie-roscata, cu abdomenul cenusiu.

gandacul de colorado

Adultii si larvele perforeaza frunzele sau le rod complet. Pentru combaterea lui putem folosi substante chimice, unele extrecte din plante dar si metode mecanice.

Cititi si Cum scapati plantele de afide sau paduchi

Gandacul din Colorado ierneaza in stadiul de adult in sol, la adancimi cuprinse intre 10 si 90 cm. Primavara, cand temperaturile trec de 10 grade mai multe zile la rand, gandacii ies din pamant. De aceea daca sapati adanc puteti distruge adultii care hiberneaza.

Cititi si Ce trebuie sa faceti daca vreti plante pline de flori si compacte. Regulatorii de crestere

Acestia au chiar si 3 generatii pe an. Ouale sunt depuse in grupe de pana la 95, pe partea inferioara a frunzelor. Larvele apar dupa 4 – 16 zile si se hranesc cu frunzele plantelor pe care au eclozat. Larvele retrase in sol pentru impupare sau pupele pot fi distruse prin prasile repetate.

gandacul de colorado

In magazinele de specialitate exista un dispozitiv numit Bio-Collector. Cu ajutorul unui curent de aer, aparatul desprinde prin insuflare gandacii si larvele lor care ajung in rezervoarele de colectare. Eficacitatea aparatului este de 85% pentru larve si de 95% pentru adulti.

Cititi si Ciupirea plantelor – cand, cum si de ce se face

Cele mai bune rezultate in combaterea Gandacului din Colorado se obtin prin tratamente chimice. Dintre insecticide amintim Cipersan, Dackillin, Karate, Karate Zeon, Polytrin, Sumicidin, Vantex, Mospilan, Laser. In functie de stadiul dezvoltarii gandacului, puteti folosi si inhibitori ai metamorfozei artropodelor precum Calypso sau Sonet. Impotriva populatiilor rezistente specialistii recomanda folosirea amestecurilor de insecticide.

Cititi si Orhideele atacate de paduchi – tratamente bio si chimice

Exista si metode naturale de combatere a gandacului, e adevarat cu rezultate mai slabe. Plantati in gradini Craite sau Galbenele pentru ca mirosul frunzelor lor va alunga daunatorii. Acelasi efect il are si Coriandrul. De asemenea, o infuzie de Galbenele cu care strpiti frunzele plantelor va tine gandacii la distanta.

Cititi si Plantele care dau dureri de cap

Inamicul natural al Gandacului de Colorado este Gargarita. Ea se hraneste cu larvele daunatorilor. De aceea populati gradinile cu cat mai multe Gargarite. Puteti face asta plantand Galbenele, Chimen si Marar care atrag buburuzele.

V-ar putea interesa si:

Cum combateti Musculita alba de sera

Zeama de urzici, ingrasamant si insecticid bio

Limaxul, unul dintre cei mai periculosi locuitori din gradina

 

Cum tratam Dalia de boala care distruge frunzele


 

Trimite unui prieten :)

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.