Galerii in frunza, plante distruse: musca miniera (Liriomyza trifolii)

Daca vedeti aceste canale in frunza, de vina este o musca foarte mica, numita musca miniera (Liriomyza trifolii).  Mai exact larva ei este cea care provoaca daunele cele mai mari. 

Musca miniera este o insecta polifaga, asta inseamna ca ataca mai multe specii de plante, insa apare frecvent in culturile de crizanteme, tomate si alte legume. 

musca miniera

Musca miniera e de mici dimensiuni, are intre 1,5 si 2,5 mm, dar este foarte prolifica. La 2-3 saptamani apare o noua generatie, in perioada calda in care insectele sunt active. Este activa de cand temperaturile devin pozitive si pana toamna. 

Cititi si Anthurium (Floarea flamingo) fara flori. Cauze si remedii

Femela inteapa frunzele si isi depune ouale sub epiderma. Larvele sunt cele mai periculoase, ele sapa galerii in frunza si mananca mezofilul. Frunzele si dezvoltarea intregii plante este grav perturbata pentru ca in zonele unde sunt galeriile fotosinteza nu se mai poate desfasura. 

Cititi si Bolile muscatei – cum le identifici, cum le tratezi. Imagini

Cand numarul de galerii in forma de serpentina depaseste jumatate din suprafata de asimilatie a frunzelor, acestea se usuca si cad. 

In plus, insecta poate transmite virusuri periculoase de la plantele bolnave pe care le inteapa la cele sanatoase. 

Adultii fac la randul lor orificii de hranire in frunze, care devin porti de intrare pentru fungi, infestand planta. 

Cititi si Tratamente la trandafir dupa prima inflorire

Ingrijirea florilor. Se combate cu tratamente cu insecticide sistemice – Actara, Laser, Vertimec sa. Tratamentele trebuie repetate, dar nu se fac mai mult de 3 tratamente cu acelasi produs pentru ca daunatorii dezvolta rezistenta la substantele respective. 

Cititi si Orhidee cu frunze lipicioase. Cauze si tratamente

Atacul de Liriomyza trifolii este oarecum asemanator cu cel provocat de Tuta absoluta. Insa, daca musca miniera formeaza galerii sinuoase, larvele de Tuta ataca grupat si pot provoca in scurt timp dauna de 100%. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.