Frunze ingalbenite – cauze si remedii

Frunzele ingalbenite sunt semn ca ceva nu este in regula cu planta voastra. Priviti planta in ansambul sau si incercati sa corelati ingalbenirea frunzelor cu alte semne: boboci care cad sau cresteri distorsionate.
Frunzele de sus ingalbenite, dar tari – se datoreaza, in general, folosirii calciului in compostul plantelor care nu suporta varul sau folosirii apei dure la udarea acestor plante.
Frunze decolorate si moi, care apoi mor – verificati daca pe dosul frunzelor nu se afla larve de musculita alba. Larvele se prind de frunze si le sug seva si depoziteaza o secretie zaharoasa, lipicioasa. Folositi un insecticid si repetati operatiunea pana la eradicarea daunatorilor
Frunze cu pete galbene – cel mai probabil este semnul unui virus. Trebuie sa urmariti intreaga planta pentru ca ingalbenirea este doar un simptom al infectiei cu un virus. Cresterea poate fi oprita, iar tulpinile sunt distorsionate. Frunzele au dungi si pete galbene sau albe. Infectia a fost adusa de insecte. Nu exista tratament.
Pete galbene pe frunzele cu aspect obosit – semn ca planta primeste prea putin fertilizant. Se asociaza cu alte simptome cum ar fi cresterea inceata, flori absente sau mici, tulpini slabe.
Frunze ingalbenite pe margini, eventual ofilite – semn ca umiditatea este prea mica. In acest caz si varfurile frunzelor sunt brune si zbarcite, iar mugurii florilor se ofilesc si cad.
Frunzele de jos rasucite si ingalbenite, cu margini brune si uscate – semn ca planta primeste prea putina apa. In acest caz si florile cad sau se ofilesc repede.
Frunzele de jos se ingalbenesc si cad – este ceva normal ca frunzele de jos sa se ingalbeneasca si sa cada. Cand mai multe frunze sa ingalbenesc simultan si apoi cad, cauza cea mai probabila este udarea excesiva sau curentii reci.
V-ar putea interesa si:
Cata lumina trebuie sa dai plantelor
Bulbilii – cum inmultim plantele cu ajutorul lor
Mare dezamăgire. Cel mai sigur este din magazin. Vezi ce cumperi.