Frunze decolorate (cloroza ferica) – cauze si remedii

Ingrijirea florilor. Cloroza ferica este una dintre cele mai grave deficiente de nutritie. Carenta de fier se manifesta pe frunzele tinere ale plantei. Frunzele se decoloreaza, raman nervurile proeminente, verzi, iar cu timpul limbul se ingalbeneste.
Cauze. Cand cantitatea de fier de care planta are nevoie nu este suficienta, primele care au de suferit sunt varfurile de crestere care se decoloreaza. Se intampla acest lucru pentru ca fierul are un rol foarte important in sinteza clorofilei, pigmentul care da culoarea verde frunzelor. Tot fierul fixeaza azotul care ajuta la dezvoltarea partilor verzi ale plantei si are rol in respiratia frunzelor.
Daca avem de-a face cu o carenta grava, frunzele pot deveni albe, iar planta nu mai creste. Internodurile sunt scurte, iar din aceasta cauza frunzele din varf au tendinta sa se aglomereze.
Cantitatea de fier care ajunge la planta este diminuata daca solul este calcaros. De asemenea este o legatura intre lipsa fierului si excesul de fosfor.
Cititi si 5 plante mortale pentru copii, catei si pisici
Remedii. Carenta de fier se poate remedia, dar cu mai multe tratamente. Folositi un fertilizant cu fier pentru plante. Sunt produse pe care le gasiti la fitofarmacie si care nu sunt poluante.
Cititi si Ce flori plantam sub pomi
Varianta “babeasca” a cuielor ruginite infipte in pamant nu e tocmai o solutie. In primul rand puteti vatama radacinile in momentul in care introduceti cuie mari in ghiveci. In al doilea rand tineti cont ca fierul trebuie sa fie intr-o forma in care sa poata fi asimilat de planta. Produsele de la fitofarmacie contin si aminoacizi si alti compusi care grabesc absorbtia si ajuta la transportul fierului in interiorul plantei.
Cititi si Fosforul – ce se intampla cand plantele nu au suficient fosfor
Nu confundati carenta de fier cu cea de magneziu. Desi manifestarile sunt asemanatoare pana la un punct, diferenta majora este ca, in cazul deficitului de fier, acesta se manifesta pe frunzele tinere, la carenta de magneziu sunt afectate frunzele mature, de la baza plantei.
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/