Ce se intampla cand plantele nu au suficient fosfor

Continuam analiza elementelor care alcatuiesc fertilizantii si care ajuta plantele sa aiba o buna dezvoltare. Dupa ce am analizat beneficiile Azotului in plante si ce se intampla in cazul in care nu este in cantitate suficienta, vorbim acum despre fosfor , ce rol are si cum ajuta el florile.

Cititi si: Azotul (N) – ce rol are, cum ne dam seama de deficiente si supradoza

Simbolul sau chimic este P. Fosforul are un rol esential pentru planta si este cel de al doilea element pe care il intalniti in fertilizanti, in formula NPK.

De obicei valorile sale sunt mai scazute decat ale azotului (N) si potasiului (K).

Fosforul are un rol foarte important in dezvoltarea plantei, in special a sistemului radicular, dar si in coacerea fructelor si formarea semintelor.

Cititi si: Ce este perlitul si cum ajuta florile

La nivel celular are rol in diviziunea celulara si in transportul energiei in celula.

Insuficienta fosforului afecteaza intreaga planta, care nu mai creste, iar ramificarea este deficitara. Sistemul radicular nu se dezvolta asa cum trebuie si din aceasta cauza intreaga nutritie e afectata.

Simptomele deficientei de fosfor se vad de obicei pe frunzele mature. Frunzele dar si tulpinile prezinta o pigmentare rosie violacee care poate merge pana la rosu si culoarea bronzului.

Cititi si: Ficus – de ce se ingalbenesc, se usuca si cad frunzele

Spuneam de rolul important al fosforului la nivel celular. Ei bine, in lipsa lui se reduce cel mai important rpoces care are loc in plante, fotosinteza.

La fel de nociv ca insuficienta este si excesul de fosfor. In cantitati mari este toxic si poate duce la moartea plantei. Excesul se manifesta tot pe frunze. Marginile devin apoase si se necrozeaza ulterior.

Inca un lucru important de mentionat. Fosforul nu se intalneste in natura in stare libera, ci doar sub forma de compusi chimici si minerale.

V-ar putea interesa si:

Macul californian – ingrijirea si inmultirea

Muscata cu frunze in trei culori: Mrs Pollock

Cum se inmulteste Amaryllis-ul


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.