Fisostegia, planta obedienta care iubeste soarele

Fisostegia (Physostegia virginiana) este a floare nelipsita din gradinile rustice. Creste pana la un metru inaltime si infloreste de la inceputul verii pana toamna. Florile sunt asezate pe 4 randuri intr-o inflorescenta in forma de spic, in varful tijei florale. Florile incep sa se deschida de jos in sus. Culoarea clasica este alba, dar sunt si soiuri cu flori roz sau lila.

Ingrijirea florilor. Fisostegia nu este deloc pretentioasa, suportand atat soarele cat si zonele cu semiumbra. Cu cat cantitatea de lumina care ajunge la planta este mai mica, cu atat inflorirea are de suferit.

Se uda moderat primavara cand planta pleaca in vegetatie si zilnic vara cand temperaturile cresc. In perioadele caniculare puteti sa udati si dimineata devreme si seara tarziu, dupa ce caldura s-a mai domolit si nu mai e pericol sa ardeti planta.

Fisostegia ierneaza in gradina. Toamna, in luna octombrie, plantele se taie pana la 10-20 centimetri. In iernile foarte geroase, pentru a evita ca radacinile sa degere, e bine sa puneti peste ele un strat de frunze uscate sau paie care vor proteja planta.

Cea mai usoara metoda sa inmultiti Fisostegia este prin divizarea tufei. Operatiunea se face la inceputul primaverii. In felul acesta decongestionati planta, care poate sa infloreasca mai frumos si mai mult.

Atentie ca neingrijita, planta poate deveni invaziva. Din rizomi pornesc lastari care ocupa rapid terenul din jur. Fisostegia este cunoscuta si sub numele de Rachitica sau Floarea obedienta pentru ca are o tulpina elastica si se preteaza la multe aranjamente florale.

 

V-ar putea interesa si: 

Cum ingrijiti Carciumaresele, taranculete din gradini

Amaranthus, nelipsit din gradinile rustice

Cum ingrijiti Solidago sau Sanziana de gradina

Dalii anuale si Dalii perene – asemanari si deosebiri


 

 

Views All Time
Views All Time
1346
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.