Ficus lyrata – planta cu frunze in forma de lira sau vioara

Ficus lyrata (Ficusul lira) impresioneaza din prima clipa prin frunzele sale. Mari, usor gofrate, colorate in verde stralucitor, frunzele obovate au forma de vioara sau lira.
Ficusul lyrata are o crestere columnara, foarte rar ramificata. In mediul sau natural ajunge pana la 3 metri inaltime. Ese o planta cu o crestere lenta, ajungand la maturitatea deplina in 10-15 ani. Insa dupa 3-4 ani deja devine o planta de apartament atragatoare.
Ingrijirea florilor. Planta are nevoie de temperaturi in jur de 20 de grade vara si 13 iarna pentru a se simti bine. Atentie insa, Ficusul lyrata este foarte sensibil la schimbarile bruste de temperatura si la curent.
Cititi si Cum salvezi o orhidee cu radacini putrezite
Are nevoie de o umiditate ridicata a aerului, motiv pentru care se pulverizeaza frecvent frunzele pe perioda verii. Frunzele se sterg cu un burete si cu apa pentru a indeparta praful si a le reda stralucirea. Substratul de care are nevoie este unul fertil, bogat in humus, usor acid, cu un pH de 6,0-6,5.
Iarna, cand temperaturile scad, se raresc si udarile, lasand substratul sa se usuce usor intre doua udari.
Primavara se fac taieri de corectare a formei plantei. Tot in aceasta perioada se inlocuieste pamantul de la suprafata ghiveciului cu un amestec bogat in humus si mranita bine descompusa. La cativa ani e necesar ca planta a fie mutata in recipiente mai mari.
Cititi si Ficus Alii – cum se ingrijeste ficusul cu frunze ca salcia
In mediul sau natural, planta face flori urmate de fructe. In casa insa, acest lucru se intampla extrem de rar.
Se inmulteste la fel ca si Ficus elastica, prin marcotaj aerian si mai rar prin butasi.
Atentie mare, planta este foarte toxica pentru pisici si catei.
Sursa foto: plantsrescue.com, plantshed.com, sprucenm.com
Cititi si
Cum se ingrijeste Banyan sau Ficus benghalensis
Cum se ingrijeste Ficus pumila, ficusul ca o liana
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/