Fertilizarea la Hibiscus – cum si cu ce se realizeaza

Fertilizarea la Hibiscus este esentiala si este obligatoriu ca atunci cand cumparati un fertilizant pentru a hrani plantele sa fie adecvat speciei respective. In cazul Hibiscusului, un ingrasamant care contine, de exemplu, prea mult fosfor poate sa omoare planta.

In ghivece cantitatea de substante hranitoare pe care plantele o primesc este limitata, de aceea este foarte important sa fertilizati Hibiscusul. Cititi cu atentie etichetele produselor si fiti atenti la raportul NPK trecut pe ambalaj.

Fertilizarea la Hibiscus – elemente esentiale:

Potasiu in cantitate mare

Hibiscusul are o nevoie crescuta de potasiu (K). Potasiul ajuta aproape in fiecare etapa a cresterii si metabolismul plantelor. Potasiul are un rol major in fotosinteza, procesul esential prin care plantele elibereaza oxigen si formeaza glucoza. Aceasta glucoza este necesara Hibiscusului in procesul de producere a florilor. Potasiul atrage, de asemenea, apa in fiecare celula a plantei.

Atunci cand o plantă sufera de stres, pierde apa si se ofileste. De fapt pierde ionii de potasiu. Depinde de noi sa ii inlocuim pentru a ajuta planta. De aceea e important sa cautati un fertilizant special conceput pentru Hibiscusi si nu unul universal care are o formula cu o cantitate mai mica de potasiu, de cele mai multe ori insuficienta.

Fosfor in cantitate foarte mica

Fosforul (P) este o alta problema importanta a Hibiscusului. Planta nu tolereaza bine fosforul, iar in doze mari, acesta va afecta florile. Unii dintre cei mai importanti producatori de Trandafiri japonezi din lume, americanii de la Hidden Valley Hibiscus, atrag atentia asupra greselii frecvente care se face folosind ingrasaminte de tipul “Superbloom” sau “Bloom Booster” pentru o inflorire rapida. Aceste produse contin cantitati extrem de mari de fosfor si sunt foarte daunatoare pentru Hibiscus. In cazul catorva plante, printre care si Trandafirul japonez, fosforul impiedica absorbtia de catre radacina a unor elemente esentiale, printre care si fierul. De aceea frunzele se ingalbenesc si planta sufera practic de foame.

Iata inca un motiv in plus ca fertilizarea la Hibiscus sa se faca folosinf produse speciale. In caz contrar, nu numai ca nu hraniti planta, dar contribuiti cu fiecare udare la moartea ei.

Azot in cantitati moderate

Toate plantele au nevoie de azot (N). Plantele folosesc azot in aproape toate procesele metabolice. Obiectivul este de a oferi suficient pentru o crestere optima, fara a afecta floarea. Prea putin azot poate duce la incetinirea cresterii. Folositi cu moderatie pentru ca prea mult azot poate arde frunzele: marginile se coloreaza in maro inchis. Daca ati ajuns in aceasta faza nu mai folositi cateva saptamani niciun ingrasamant, udati doar cu apa de ploaie daca se poate. Cand reluati fertilizarea, utilizati o solutie mai slaba, cu o concentratie la jumatate fata de doza uzuala.

Dupa multe studii si incercari, producatorii americani au ajuns la concluzia ca formula cea mai buna pentru un Hibiscus este urmatoarea:

= 17

P = 5

K = 24

Chiar daca nu veti gasi pe piata romaneasca un fertilizant care sa aiba exact aceasta formula, valorile ar trebui sa fie asemanatoare. Mare atentie asadar la cantitatile de fosfor si potasiu.

Pe langa acestea, un fertilizat ar trebui sa contina si microelemente: cupru, magneziu si fier, in cantitati mult mai mici. Le gasiti trecute pe ambalaj.

sursa foto: hiddenvalleyhibiscus.com

 

V-ar putea interesa si:

Inmultirea prin butasi la Trandafirul japonez (Hibiscus)

Taierile la Trandafirul japonez – cand si cum se fac

Hibiscusii Moorea, cei mai spectaculosi din lume

 

Pericol pentru Hibiscus: afidele, musculita alba si fainarea


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.