Fainarea – o boala a plantelor cauzata de ciuperci parazite

fainarea

Prin aer sau prin contact direct, pe frunze pot ajunge spori ai ciupercilor parazite care cauzeaza fainarea, o boala grava care duce la ofilirea plantei. Ea se maninesta pe intreaga perioada de vegetatie a plantei. Ciuperca rezista de la un an la altul, in muguri sau pe ramuri.

Primul semn al bolii este aparitia unui strat alb pe suprafetele frunzei, pe ambele fete. Din cauza bolii ele se deformeaza, se rasucesc si se usuca.

fainarea

Ciupercile se pot instala insa si pe tulpini si chiar pe boboci. Lastarii tineri sunt inconjurati cu un fel de manson albicios care nu este altceva decat pasla miceliana. Cand boala evolueaza, pasla devine galbuie la culoare.  Daca nu se intervine la timp lastarii se vestejesc si apoi se usuca. Cei care reusesc sa supravietuiasca atacului nu reusesc sa se lignifice suficient, iar odata cu venirea frigului degera.

Bobocii odata acoperiti de substanta prafoasa alba raman mici si nu mai se deschis. Daca boala se instaleaza pe florile deja deschise, ele se deformeaza.

Cititi si Fosforul – ce se intampla cand plantele nu au suficient fosfor

Trandafirii sunt printre plantele cele mai sensibile la fainare. In cazul lor, boala este produsa de o ciuperca numita Sphaerotheca pannosa.

Ingrijirea florilor. O data ce apar semnele atacului, interveniti imediat pentru ca boala se extinde repede. Taiati partile afectate ale plantei. Nicioada nu le folositi la compost. Teoretic ar trebui arse pentru a fi siguri ca sporii nu ajung iar pe frunze, luati de vant. Abia dupa faceti tratament cu fungicide. Rezultate bune au fost obtinute cu Mirage, Topas sau Thiovit. Tratati si plantele din jur, chiar daca ciuperca parazita nu a ajuns inca pe ele.

fainareafainarea

O data ce ati scapat plantele, important este sa preveniti un nou atac.

Respectati distantele dintre plante, astfel incat sa nu ajunga prea aproape una de alta. Apa cu care udati ar trebui turnata la radacina plantei. Evitati ca ea sa ajunga pe frunze, mai ales daca plantele sunt inghesuite. Asociat cu o proasta circulatie a aerului, creeaza conditii optime pentru aparitia fainarii.

O planta care nu a fost fortificata cu ingrasaminte va fi vulnerabila la atacul acestor ciuperci parazite. Respectati intodeauna insa dozajul de pe ambalaj. Supradoza de azot vulnerabilizeaza plantele la fainare.

Cititi si

Plantele-gardian: alunga afidele, viermii din sol sau melcii

Ce facem cu gladiolele toamna si iarna

De ce cad bobocii de Hibiscus (Trandafir japonez)

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.