Divizarea tufei – cum si cand se realizeaza corect

Metoda divizarii se foloseste pentru speciile care cresc sub forma de tufa de lastari sau frunze. Pot fi inmultite prin divizarea tufei atat specii perene de gradina, cat si plante crescute in ghivece.

divizarea tufei

Ingrijirea florilor. Din mugurii situati pe radacina plantei mama se dezvolta frunze sau lastari care compun tufa. Cand aceasta devine prea mare trebuie divizata. In cazul divizarii tufelor, „prea mare” inseamna o tufa matura care permite obtinerea a doua-trei plante prin separare. Fiecare diviziune trebuie sa aiba mai multi lastari si frunze cu radacini. Plantele astfel separate de planta mama trebuie sa fie capabile sa creasca singure.

divizarea tufei

Perioada optima pentru inmultirea prin divizarea tufei este primavara devreme, imediat dupa reluarea vegetatiei. Speciile care infloresc primavara devreme se inmultesc astfel fie dupa ce s-au trecut florile, fie toamna tarziu, cu o luna inainte de venirea frigului. La bujor perioada cea mai buna este in august.

divizare bun

Printre plantele de gradina care pot fi inmultite prin separarea tufei se numara Aquilegia, Aster, Astilbe, Chrysanthemum, Coreopsis, Dianthus, Hemerocallis, Hosta, Iberis, Lupinus, Paeonia, Phlox, Rudbeckia, Tradescantia.

divizarea tufei 3

Planta mama se scoate din pamant si se desparte cu mâna sau cu cazmaua in 2–3 parti. Diviziunile rezultate trebuie plantate imediat in gradina. Similar se procedeaza si in cazul plantelor de ghiveci, ele separandu-se cu ajutorul unui briceag. Printre plantele de ghiveci care pot fi inmultite in acest fel se numara Anthurium, Gerbera, Strelitzia, Asparagus, Chlorophytum, Feriga si Sansevieria.

Sursa foto: www.aos.org, www.rightplants4me.co.uk, , www.carnivorousplants.org www.cymroncottage.com

divizarea tufei

 

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Forsythia sau Ploaia de aur

Floarea de piatra infloreste numai daca e soare afara

Urzicuta cu frunze asezate in forma de cruce

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.