De ce se usuca bobocii de Gardenia

gardenia bobocii

Frumoase si parfumate, gardeniile pot fi destul de solicitante. Au nevoie de o ingrijire constanta, care, daca nu este facuta corect, poate cauza probleme, in special se usuca bobocii de gardenia. Cea mai comuna cauza pentru care se usuca bobocii de Gardenia este udarea gresita a plantelor in ghivece.

Ingrijirea florilor. Pamantul fie prea uscat, fie prea umed are un efect negativ asupra acestor plante. Gardeniile infloresc atunci cand solul este umed. Cand pamantul se usuca, mugurii lor tind sa cada. Verificati constant ghivecele sa va asigurati ca nu se usuca.  Prin urmare, folositi la plantare un amestec pe baza de turba in care adaugati perlit.

aciditatea solului

Apa calcaroasa

Daca folositi apa de la robinet la udarea gardeniilor atunci este timpul pentru o schimbare. Apa obisnuita de la robinet contine de obicei calcar, iar gardeniile sunt sensibile la aceste minerale, motiv pentru care mugurii pot sa cada. 

Aerul prea uscat

Gardeniile provin din zonele tropicale si subtropicale, cu clima calda si umeda. Incercati sa cresteti nivelul de umiditate mai ales iarna. Folositi o tava cu apa si pietricele sub ghiveciul de flori. Alte metode de a ridica umiditatea gasiti in acest articol Cum crestem umiditatea pentru plantele de interior

Lumina prea puternica

Gardeniile sunt pretentioase cand vine vorba de lumina. Prefera lumina filtrata sau indirecta si nu se simt bine in lumina directa a soarelui. 

Pentru a preveni ofilirea si caderea bobocilor, tineti ghivecele cu gardenii intr-un loc bine luminat. Asigurati-va ca in locul unde este poate primi 6-8 ore de lumina zilnic.

Cititi si Ce e interzis sa faci daca ai muscate

Schimbarea locului

Gardenii sunt sensibile cand vine vorba de locul lor. Odată ce au inceput sa creasca, nu le place sa fie mutate sau deranjate in niciun fel. Sfatul specialistilor este sa fixati de la bun inceput un loc unde sa tineti gardenia. 

Oscilatiile de temperatura

Gardeniile sunt foarte sensibile la schimbarile drastice de temperatura. Atentie deci daca luati gardeniile in anotimpul rece si le transportati pana acasa prin frig. Pot suferi un soc termic si atunci nu se usuca doar bobocii de gardenia, ci intreaga planta este in pericol.  

Lipsa ingrasamintelor

Daca gardenia este lipsita de nutrienti, poate incepe sa-si piarda bobocii. De aceea, din martie pana in octombrie, adica in sezonul de crestere, fertilizati constant. In functie de tipul de fertilizant si de indicatiile producatorului, acesta se poate administra o data sau de doua ori pe luna.  

Sol prea alcalin

Gardeniile sunt plante iubitoare de sol acid. Atentie mare ce pamant de flori folositi pentru ca daca pH-ul este prea ridicat planta poate sa moara, nu doar sa isi piarda bobocii si florile. Folositi pamant amestecat cu turba sau cresteti aciditatea prin una din metodele pe care le-am descris in articol, click pe link  Cum cresteti aciditatea solului

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.