De ce nu infloreste Amaryllis – ul

Amaryllis -ul (Hippeastrum, Crin de camera) este o planta bulboasa. Bulbul plantei nu este radacina ei, este de fapt o tulpina subterana in care sunt depozitate substantele de rezerva de care aceasta are nevoie. La Amaryllis, bulbul este mare, tunicat, iar din el cresc direct tije lungi cu flori in forma de palnie. Dintr-un bulb pot iesi una, doua sau ciar trei tije. Pe acestea, in varf, se prind doua pana la sase flori. Culorile sunt vii – rosii, roz sau albe, uneori rosu cu tenta portocalie.

amaryllis rosu

Ingrijirea florilor. Pentru o buna dezvoltare, plantele au nevoie de temperaturi de 16-20 de grade, multa lumina si umiditate moderata. Nu lasati apa sa balteasca pentru ca bulbul va putrezi. De aceea are nevoie de un substrat bine drenat, bogat in humus.

Pentru a inflori insa, planta are nevoie de repaus pentru doua sau trei luni pe an. De obicei aceasta perioada este iarna, astfel incat florile sa apara primavara. Puteti insa sa dirijati repausul si in alta perioada din an. Toamna plantele se uda tot mai rar pana cand frunzele se usuca. In timpul repausului bulbii raman in ghivecele in care sunt plantati, la temperaturi mai scazute de 10–12 garde, fara sa fie udati sau fertilizati. Primavara, bulbii se transplanteaza in substrat proaspat si se reiau udarile, la inceput mai rar si apoi mai des. Tijele florale pot aparea uneori inaintea frunzelor sau in acelasi timp cu ele.

amaryllis bulb

Fara aceasta pauza, Amaryllisul nu infloreste. O alta cauza a lipsei florilor ar putea fi bulbii prea mici.

In jurul bulbului mama apar bulbi noi, mai mici. Ei se planteaza si doi sau chiar trei ani si se mentin in vegetatie continuu, dar nu fac flori pana nu ajung la maturitatea completa. Amaryllis-ul poate fi inmultit si prin seminte. Semintele se formeaza in urma polenizarii.

amaryllis alb

Daca tineti plantele in apartament, va trebui sa recurgeti la polenizarea artificiala, in lipsa albinelor. Daca vreti sa inmultiti plantele prin seminte va trebui sa asteptati insa, ele vor inflori dupa aproximativ 5 ani.

 

V-ar putea interesa si:

Cum se ingrijesc mini-Orhideele

Bine ingrijit, un Streptocarpus infloreste aproape tot anul

Cum se ingrijeste Ficus pumila, ficusul ca o liana

 

Plantele care ridica umiditatea aerului din camera


 

Views All Time
Views All Time
476
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.