De ce nu fac seminte florile involte (batute, duble)

nu fac seminte

Florile involte sunt spectaculoase, au mai multe straturi de petale, insa au un mare dezavantaj – nu fac seminte. Multe specii diferite de flori pot produce flori duble. Trandafirii, de exemplu, au in cele mai multe cazuri flori duble. 

Florile duble au anumite particularitati si cea mai importanta dintre ele este aceea ca nu se pot reproduce prin seminte. 

Cum apar florile batute. Florile de tip salbatic sunt simple, insa o mutatie a genelor poate duce la inflorirea dubla. Deci florile cu petale suplimentare sunt mutante. 

Cititi si Bambusul norocos – de ce se ingalbenesc si se usuca frunzele

Aceasta mutatie nu este insa in beneficiul plantei.  Petalele in plus se dezvolta din organele de reproducere, astfel incat florile duble sunt de obicei sterile si nu se pot reproduce. Ele nu fac seminte sau fac foarte putine pentru ca au organele modificate.

Cititi si Pomul de aur (Aucuba) fructifica doar daca are pereche

Pentru cultivatori exista avantaje, pe langa spectaculozitatea corolei. Deoarece nu au polen, plantele cu flori duble tind sa ramana deschise mai mult timp decat florile simple. 

Cititi si Puricii saritori albi pe pamantul din ghiveci – Collembola sau Springtails

Neavand nectar, ele nu atrag albinele, fluturii si alte insecte polenizatoare si nu fac seminte si de aceea in asteptarea lor corolele florilor raman mai mult deschise. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.