De ce e interzisa fertilizarea iarna. Repausul vegetativ

Repausul vegetativ este o stare temporara in care se afla plantele in care activitatea metabolica este minima. Vorbim in cazul plantelor perene de repaus vegetativ profund si repaus vegetativ relativ.
Ingrijirea florilor. Repausul profund presupune uscarea totala sau partiala a partii aeriene a plantelor. Intra in repaus profund plante ca Begonia, Cyclamen, Amaryllis, Sedum.
In cazul repausului relativ, plantele nu isi pierd partile aeriene, dar au un ritm de crestere mult diminuat datorita faptului ca primesc apa si caldura mai putina. Intra in repaus relativ plante ca Bougainvillea, Camellia, Hibiscus, muscatele.
In acest interval au loc transformari fiziologice si biochimice esentiale pentru modul in care planta se va dezvolta si va inflori in anul urmator.
Cititi si Cum se ingrijeste Vanda, o orhidee rara
Repausul speciilor perene are loc la nivelul radacinilor. Pe ele se afla muguri din care se va dezvolta in urmatoarele luni partea aeriana.
Pentru a permite ca aceste transformari sa aiba loc e necesar sa ajutati planta sa ajunga in stadiul in care sa poata intra in repaus vegetativ. Daca vorbim de plantele din gradina e ceva mai usor pentru ca ne ajuta conditiile climatice- scad natural temperaturile si intensitatea luminii, diferenta in grade dintre zi si noapte este mai mare.
Cititi si : Mandevilla sau Dipladenia – pregatirea de iarna si iernarea
Ceea ce va trebui obligatoriu sa facem noi este sa oprim fertilizarile odata cu venirea toamnei. Daca mentineti planta prea mult in vegetatie si stimulata cu ingrasaminte, ea va continua sa lastareasca, tesuturile vor fi pline de apa, lemnul nu va avea perioada necesara pentru a se maturiza si atunci riscul sa inghete peste iarna este foarte mare.
Daca ne referim la plantele crescute in casa, atunci va trebui sa corelam noi factorii de mediu pe care ii oferim plantei: temperaturi mai mici, udari mai rare, renuntarea la fertilizari. Intensitatea luminii difera de la o specie la alta, unele ierneaza la lumina, altele la intuneric.
Cititi si Abutilonul- pregatirea pentru iarna si repausul
Daca factorii nu sunt corelati, se produc dezechilibre majore si planta poate sa moara. In cazul plantelor de apartament evident nu se pune problema inghetului, dar daca mentineti permanent planta in vegetatie si nu ii permiteti sa aiba o perioada de relas, ea se va epuiza la un moment dat si va muri.
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/
V-ar putea interesa si
Iarba grasa (Sedum spectabile) – ingrijirea si inmultirea
Achimenes – inmultirea prin butasi, seminte si rizomi
Fosforul. Ce se intampla cand plantele nu au suficient fosfor (2)