De ce e buna cenusa in gradina. Cum se foloseste

Sigur ati auzit indeosebi la tara ca se foloseste cenusa in gradina, presarata peste sol. Este un ingrasamant foarte bun, dar trebuie folosit cu moderatie, altfel schimba caracteristicile solului si creste nivelul pH-ului.
De la inceput trebuie sa tineti cont ca nu vom folosi cenusa la anumite plante precum trandafirii, rododendronii, azaleele, hortensiile pentru ca ele prefera solurile acide.

Cenusa de lemn contine in medie 25% carbonat de calciu si 3% potasiu, pe langă fosfor, mangan si zinc. In functie de lemnul din care provine cenusa, poate contine si fier, cupru sau bor.
Cenusa de lemn de esenta tare contine mai multe oligoelemente decat cea de la conifere. Lemnul tanar contine mai mult potasiu. In horticultura ecologica, cenusa din lemn provenita din cutii, paleti, etc poate fi folosita atata timp cat nu a fost tratata cu chimicale sau vopsita.
Cand e interzisa cenusa in gradina
Florile si verdeturile care prefera un sol neutru sau usor alcalin vor fi foarte multumite daca le este administrat un strat de cenusa. Intre ele –
Caldarusele, Hosta, sempervivum, festuca, salvia, iris, phlox, clematitele, vinca, liliac precum si o serie de verdeturi si legume intre care rosii, broccoli, rucola, fasole, sfecla prefera solurile neutre sau usor alcaline. Prin urmare, raspandirea cenusii intr-un strat subtire pe sol va fi benefica in cazul lor.
Cititi si Cum se ingrijesc crinii iarna
Ingrijirea florilor. Inainte de a administra cenusa, la fel ca orice alt ingrasamant, ar trebui sa facem o analiza de sol, iar in functie de asta si de tipul de plante pe care vrem sa le plantam vom administra si cenusa. Daca solul este prea acid si se doreste amendarea lui, atunci si cantitatea de cenusa va fi mai consistenta putin. Daca se doreste a fi folosit pe post de ingrasamant, se presara la suprafata intr-un strat subtire.
Momentul administrarii acestui tip de fertilizant e primavara, de preferat inainte de plantare.
Poate intra in alcatuirea compostului, pe care il imbunatateste cu nutrientt pe care ii contine. Specialistii recomanda un strat subtire de cenusa la fiecare 15 cm de compost. Daca amestecul este acid datorita de exemplu folosirii cojilor de fructe, cantitatea de cenusa poate fi mai mare.
Cititi si Gloxinia iarna: ingrijirea si intrarea in repaus, pas cu pas
Cenușa de lemn poate fi folosită cu succes pentru a proteja plantele de melci si limacsi. Este suficient sa presarati un strat subtire in jurul plantei care trebuie protejata.
Atentie ca nu trebuie sa amestecam niciodata cenusa cu ingrasaminte care contin sulfat de amoniu, uree sau azotat de amoniu pentru ca acestea intra in reactie.
Cenusa se poate pastra mult timp daca e tinuta in pungi inchise sau in recipiente de metal unde nu este umezeala.