De ce cad frunzele la Trandafirul japonez (Hibiscus)

Intalnim doua situatii complet diferite pentru care cad frunzele la Trandafirul japonez (Hibiscus), care au cauze diferite si rezolvari diferite ale problemei. In primul caz este vorba despre un fenomen fizic normal in care plantele isi pierd la un anumit moment din an frunzele, care reapar cateva luni mai tarziu. 

Problemele apar in cel de al doilea caz cand plantele isi pierd din frunze in plin sezon de crestere, iar aici cauzele ar putea fi mai multe. Luam fiecare situatie in parte. 

Ingrijirea florilor. Hibiscusii tropicali si hibiscusii rosa sinensis nu rezista iarna climei din Romania, ei trebuie tinuti in perioada rece in locuri ferite de inghet. Trandafirul japonez este o planta sensibila la frig si la schimbarile de mediu, iar caderea frunzelor poate fi un semn al ascestor schimbari. 

Un hibiscus tropical tinut iarna intr-un loc cald poate suferi un soc atunci cand este mutat afara primavara cand nu s-a incalzit indeajuns. La fel, un hibiscus crescut in ghiveci poate suferi un soc doar pentru ca a fost asezat prea aproape de o fereastra unde este curent.

Cauzele pentru care cad frunzele la Trandafirul japonez

Daca Hibiscusul a fost recent transplantata atunci caderea frunzelor este un simptom comun al socului pe care il resimt anumite plante atunci cand sunt mutate in alt loc. De obicei, o data ce planta incepe sa se adapteze la noul sau mediu, socul va trece. De asemenea, verificati daca planta nu a fost expusa la orice schimbari  mari de temperatura, care pot fi foarte stresante pentru un trandafir japonez. O data ce reglati acest aspect, planta ar trebui sa se recupereze rapid. 

Daca la mijloc nu a fost vorba nici de transplantari nici de schimbari de temperatura, verificati modul in care faceti udarea si fertilizarea. De obicei frunzele nu cad imediat atunci cand hibiscusul sufera de sete, se lasa, se ofilesc, dar nu cad imediat. 

Daca insa apa se acumuleaza in jurul plantei atunci poate fi o problema mare. E vorba de supraudare si un drenaj inadecvat. Hibiscusii au nevoi mari de udari regulate in perioadele calde si uscate. Oricat de mult le place apa, totusi, au nevoie de un drenaj bun, altfel se sufoca. 

Pe langa apa, plantele au nevoie de hranire regulata, mai ales in perioada de inflorire. Fertilizati de doua ori pe luna cu un ingrasamant special pentru hibiscusi. Chiar daca pare ca in prima faza ingrasamintele universale le priesc, in timp pot duce la ofilirea lor, cititi aici mai multe despre fertilizarea corecta a plantei

Daunatorii si bolile provocate de ei sau de o ingrijire precara sunt alti factori de examinat atunci cand cad frunzele la Trandafirul japonez. Este predispus la atacul afidelor, insecte care inteapa si sug interiorul frunzelor. Pot provoca boli care duc la defolierea plantei si ulterior la moartea ei. 

Daunatorii sunt de obicei de vina pentru bolile fungice secundare, care pot aparea ca un strat de mucegai pe planta. Despre bolile si daunatorii Hibiscusului cititi mai multe aici 

In cazul Hibiscusilor de gradina, caderea frunzelor este un proces firesc, toamna. Ar trebui sa va ingrijorati si sa luati masuri daca se intampla in perioada de crestere vegetativa. 

Atunci cand faceti orice interventie asupra plantei tineti cont de regulile generale (le gasiti accesand acest link https://ingrijireaflorilor.ro/reguli-de-baza-pentru-fertilizarea-plantelor/#gsc.tab=0) , nu fertilizati o planta care este bolnava. Intai o tratati, apoi administrati ingrasamintele. Puteti sa o ajutati folosind solutia de apa oxigenata care nu este un ingrasamant, dar ajuta foarte mult la revitalizarea plantelor. Cum sa o preparati vedeti aici 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.