Daunatorii plantelor de apartament iarna

Daunatorii plantelor de apartament

Si iarna daunatorii plantelor de apartament isi fac de cap, chiar mai rau uneori decat vara. Sunt insecte pe care le aducem in casa o data ce mutam ghivecele de afara sau cu noile achizitii de plante care pot fi infestate fara sa stim. 

O sa ma opresc la trei dintre cei mai intalniti daunatori si care sunt si destul de greu de combatut: muscutila alba de sera, cotarul si paduchele lanos. 

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este printre cei mai activi dintre daunatorii plantelor de apartament. Este o insecta polifaga, iar florile de camera intra in meniul ei. Adultii si larvele colonizeaza frunzele si lastarii. Insectele sug continutul celular, iar frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad.

Documentare suplimentara aici Pericol pentru Hibiscus: afidele, musculita alba, fainarea

Pe langa asta, dejectiile eliminate de insecta favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci care influenteaza negativ procesele fiziologice ale plantelor si care in final duc la uscarea frunzelor. 

Ingrijirea florilor. Se combate destul de greu pentru ca zboara si migreaza cu usurinta de pe o planta pe alta. De aceea tratamentul trebuie facut la toate plantele, nu numai la cea care pare infestata. Trebuie folosite insecticide chimice repetat si alternativ. Cele mai eficace sunt Karate Zeon, Mospilan, Admiral 10 EC, Actellic 50 EC, Decis Mega, Fastac 10 CE.

Daunatorii plantelor de apartament

Cotarul verde este de asemenea un daunator defoliator polifag. Consuma muguri, flori, frunze, fructe tinere. Omizile acestea verzi sunt laervele unui fluture de tip molie. Stadiul de omida dureaza 40 de zile, atat. Insa in acest timp face ravagii, roade tot ce intalneste. 

Chiar daca este de dimensiuni mari in comparatie cu alte insecte, e greu de depistat pentru ca se camulfleaza intre frunze. Trebuie facute tratamente repetate pentru a scapa de cotar. 

Decis este un insecticid care actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor atat in stadiul de larva cat si de adult. Dimilin se gaseste sub forma de pulbere umectabila putand fi aplicat terestru sau aerian. Si Fastac este un insecticid folosit cu succes pentru a combate Viermele verde, in special in stadiul de larva. Se recomanda ca Fastac sa fie aplicat la temperaturi ce nu depasesc 23-25 grade. Tratamentele efectuate la temperaturi mai ridicate reduc eficacitatea produsului. 

Daunatorii plantelor de apartament

Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum) este al treilea dintre daunatorii plantelor de apartament care ataca si iarna. Se mai numeste si Paduchele de sange pentru ca, daca e strivit se elibereaza un lichid rosu ca sangele.

Paduchele lanos inteapa tesuturile si suge sucul celular, iar acestea se hipertrofiaza si apar umflaturi. Cu vremea, ele se maresc si iau forma de tumori sau nodozitati. 

Paduchele lanos este o insecta vizibila cu ochiul liber, are un aspect ca de vata. Il vedeti pe tulpini, petiolul lung al frunzelor sau pe spatele frunzelor, pe nervuri.

Pentru combatere specialistii recomanda tratamente cu insecticide sistemice si insecticide de contact: Actara, Movento, Mospilan, Dantop, Decis, Fastac, Imidan. Pentru o eficienta sporita, puteti alterna tratamentele.

Documentare suplimentara aici Cum eliminati paduchele lanos

VIDEO AICI

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.