Dalia, o floare vesela ca o zi de vara

Dahlia (dalia, gherghina) este o floare care a castigat in ultimii ani o pondere tot mai mare in gradini datorita varietatii formelor florilor: margareta (simpla), anemone, gulerate (colerette), cactus, pompon, decorativ (spider) si globuloase. Unele soiuri pot ajunge si la doi metri inaltime.
Infloreste din iunie pana toamna tarziu.
Dalia este o specie foarte sensibila la frig, cele mai usoare brume determinand moartea tulpinilor. Iarna intra in repaus, cand radacinile tuberizate se pastrează la 6–8 grade.
Dalia are nevoie de lumina multa pentru realizarea unui colorit viu al florilor. Poate tolera si cateva ore de semiumbra.
Solul se mentine permanent reavan, prin udari frecvente si consistente.
Dalia preferă solurile nisipo-argiloase, fertile, bogate in humus, permeabile, umede, neutre sau usor bazice.
Se inmulteste prin butasi erbacei de lastari,despartirea radacinilor tuberizate, altoire si seminte.
Despartirea radacinilor tuberizate este metoda cea mai simpla de inmultire. Radacinile se separa pe portiuni de colet, avad grija ca fiecare portiune sa contina muguri din care vor porni lastari.
Pentru obtinerea butasilor inradacinati, radacinile tuberizate se repun in vegetatie in luna martie prin plantarea superficiala in turba fibroasa sau pamant de frunze semidescompuse. Din lastarii care apar se fac butasi simpli care se pun la inradacinat.
Inmultirea prin seminte se practica mai ales in cazul daliilor pitice. Semintele se pun la germinat in locuri protejate, in luna martie. Se pot planta si direct in gradina, dar dupa jumatatea lunii aprilie.