Dalia – cand se scot radacinile si cum ierneaza

Dalia (Dahlia) este o specie foarte sensibila la frig, cele mai usoare brume determinand moartea tulpinilor. Octombrie este luna in care radacinile tuberizate se scot din pamant. Partile aeriene se scurteaza la 8–10 cm si se indeparteaza o parte din pamantul de pe radacini.
Ingrijirea florilor. Pe perioada iernii, radacinile tuberizate de Dalia se introduc in spatii inchise si bine aerisite (sere reci, pivnite, magazii). Temperatura din spatiile de depozitare trebuie sa fie de 6–8 garade, iar umiditatea relativa a aerului de 50–60 %.
Pentru a nu se deshidrata, radacinile se aseaza pe un singur rand si se acopera integral cu pamant sau nisip.
Cititi si Plantele suculente – ingrijirea in timpul iernii
Pentru o siguranta mai mare, radacinile se pot trata cu parafina inainte de a fi depozitate. Parafinarea presupune o pregatire mai amanuntita.
Pentru aceasta, dupa scoaterea plantelor din gradina, tulpinile de Dalia se scurteaza la 5–6 cm, iar radacinile se curata bine de pamant, se spala si se zvanta. Dupa aceea, radacinile se dezinfecteaza cu o solutie de permanganat de potasiu 2%. Dupa ce au fost lasate timp de o ora in aceasta solutie, radacinile se scot si se lasa din nou sa se zvante bine.
Pentru parafinare, e nevoie de doua vase – in unul se topeste parafina, in celalat se pune apa rece. Parafinarea propriu-zisa consta in scufundarea alternativa , de doua ori, a radacinilor tuberizate in solutia de parafina si apa rece. Radacinile tuberizate parafinate nu se mai acopera cu pamant sau nisip, ci se aseaza direct in spatiile de depozitare.
V-ar putea interesa si:
Coreopsis- culori superbe care atrag fluturii
Aster – stelutele colorate din gradini
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/