Dalia – cand se scot radacinile si cum ierneaza

Dalia (Dahlia) este o specie foarte sensibila la frig, cele mai usoare brume determinand moartea tulpinilor. Octombrie este luna in care radacinile tuberizate se scot din pamant. Partile aeriene se scurteaza la 8–10 cm si se indeparteaza o parte din pamantul de pe radacini.

Ingrijirea florilor. Pe perioada iernii, radacinile tuberizate de Dalia se introduc in spatii inchise si bine aerisite (sere reci, pivnite, magazii). Temperatura din spatiile de depozitare trebuie sa fie de 6–8 garade, iar umiditatea relativa a aerului de 50–60 %.

dalia

Pentru a nu se deshidrata, radacinile se aseaza pe un singur rand si se acopera integral cu pamant sau nisip.

Pentru o siguranta mai mare, radacinile se pot trata cu parafina inainte de a fi depozitate. Parafinarea presupune o pregatire mai amanuntita.

dahlia 1

Pentru aceasta, dupa scoaterea plantelor din gradina, tulpinile de Dalia se scurteaza la 5–6 cm, iar radacinile se curata bine de pamant, se spala si se zvanta. Dupa aceea, radacinile se dezinfecteaza cu o solutie de permanganat de potasiu 2%. Dupa ce au fost lasate timp de o ora in aceasta solutie, radacinile se scot si se lasa din nou sa se zvante bine.

dalia

Pentru parafinare, e nevoie de doua vase – in unul se topeste parafina, in celalat se pune apa rece. Parafinarea propriu-zisa consta in scufundarea alternativa , de doua ori, a radacinilor tuberizate in solutia de parafina si apa rece. Radacinile tuberizate parafinate nu se mai acopera cu pamant sau nisip, ci se aseaza direct in spatiile de depozitare.

 

V-ar putea interesa si:

Forsythia sau Ploaia de aur

Coreopsis- culori superbe care atrag fluturii

Aster – stelutele colorate din gradini


 

Views All Time
Views All Time
441
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.