Cum tratam Dalia de boala care distruge frunzele

Dalia, in ciuda faptului ca este o planta robusta, poate fi atacata de o serie de ciuperci care, daca nu sunt combatute la timp, pot duce chiar la moartea plantei. Patarea frunzelor este una dintre bolile specifice daliei. Este generata de un fungus numit Entyloma dahliae. In spatiile intercelulare se formeaza teliospori, niste spori sexuati care au rol de raspandire si de rezistenta.

Pe limbul frunzelor apar pete rotunde, de culoare galbena. Ulterior, cand atacul devine mai agresiv, petele se unesc, forma devine neregulata, iar culoarea brun-cenusie capata o dunga galbena pe margine.

Ingrijirea florilor. La aparitia bolii, in timpul perioadei de vegetatie, se fac tratamente cu Dithane, Captadin, Oxiclorură de cupru, substante pe care le gasiti in fitofarmacii. Tratamentul se repeta la interval de 7-10 zile.

Pentru combaterea acestei ciuperci toamna, cand perioada de vegetatie s-a incheiat, frunzele bolnave se aduna si se ard.

Cititi si 5 plante pentru locuri umbroase care infloresc mult

Se intampla adesea ca pe frunzele de Dalia sa apara mucegaiul cenusiu determinat de Botrytis cinerea. Atat pe frunza cat si pe flori se formeaza pete mici, rotunde, cenusii-albicioase, cu o dunga mai inchisa pe margine.

Cititi si Cum pastram trandafirii in vaza cat mai mult timp

Cu timpul, petele se maresc, se unesc si cuprind zone mari de tesut, care se necrozeaza si putrezeste. Pe suprafata petelor se formeaza o sporulatie de culoare cenusie. Ciuperca se transmite de la un an la altul.

In timpul perioadei de vegetatie la Dalia, se fac tratamente foliare cu diferite fungicide: Topsin, Benlate, Ronilan, Ridomil si altele.

Daliile pot contracta si fusarioza determinata de o ciuperca, Fusarium oxysporum. In timpul perioadei de vegetatiei, boala se manifesta prin inrosirea prematura a frunzelor.

Tesuturile atacate se acopera cu un miceliu albicios sau roz-galbui, pe care se formeaza sporulatia ciupercii.

 

V-ar putea interesa si:

Secretii lipicioase pe frunze – cauze si tratamente

Paduchii Leandrului – metode de combatere

Cum eliminati Paduchele lanos

[subscribe2

 

VIDEO

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.