Cum si cand transplantam crizantemele sa infloreasca an de an

Crizantemele sunt prin excelenta florile toamnei, adica flori de zi scurta. Au nevoie de nopti lungi si zile scurte pentru a inflori. Tot toamna este si perioada in care le gasim cel mai des in florarii sau la producatori, imbobocite sau deja inflorite. Insa e important daca vrem sa le mutam in gradina cum si cand transplantam crizantemele ca sa infloreasca an de an nu numai in anul cand le cumparam. 

Ca moment din an, cel mai potrivit este sa transplantam in august-septembrie. Este o perioada in care plantele sunt mature, formate, adica au toate ciupirile facute. Puteti intrezari chiar si culoarea si forma florii. 

crizantemele in ghiveci
crizantemele in ghiveci

Ingrijirea florilor. Daca vorbim de plantele la ghiveci, e de preferat sa transplantam crizantemele inainte ca ele sa infloreasca. Riscul de a pierde bobocii e mai mic. Desprindeti pamantul de pe peretii ghiveciului astfel incat sa deranjati cat mai putin radacinile. 

Faceti groapa de plantare si plantati la acelasi nivel la care se gasesc in ghiveci. Completati cu pamant. 

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA DESPRE CRIZANTEME

Cum se ingrijesc crizantemele la ghiveci

Cum se ingrijesc tufanelele (Chrysanthemum indicum)

Crizantema paianjen infloreste numai cand ziua se scurteaza

Puteti planta crizantemele si primavara dupa ce nu mai este pericol de inghet si temperaturile sunt constant peste 12 grade. Vorbim despre temperaturile din timpul noptii, care sunt cu cateva grade mai mici decat cele din timpul zilei. 

Primavara crizantemele sunt mici si plapande si rata de esec in cazul transplantarii poate fi ridicata daca nu sunt plante suficient de bine crescute. Trebuie sa fertilizati constant plantele pana devin adulte. O alta operatiune necesara in cazul plantelor mici si neformate este ciupirea. 

Crizantemele clasice trebuie ciupite la fiecare 2-3 saptamani, astfel incat tufa sa aiba forma specifica, globulara. Ciupirea si ramificarea stimuleaza si inflorirea. Operatiunea se face dupa ce transplantam crizantemele pana in luna iunie, dupa acesata data riscati sa lasati planta fara flori daca mai faceti ciupiri. 

Daca ati luat o planta mare si plina de flori o puteti transplanta si pe ea. Pentru mai multa siguranta evitati sa o mutati de tot in gradina in perioada in care are flori multe. Asteptati sa se treaca si apoi o mutati. Respectati aceleasi cerinte ca atunci cand transplantati in august-septembrie. 

Cititi si Tratamente de toamna la trandafiri. Cu ce stropim trandafirii toamna

Puteti transplanta chiar si la sfarsit de noiembrie – inceput de decembrie. Important este ca pamantul sa nu fie inghetat la suprafata. Deja la aceasta data planta este in declin si frunzele si tuloinile se ingalbenesc si se usuca. Este un proces firesc prin care trec plantele la finalul ciclului biologic. 

Iarna ele au nevoie de repaus profund, fara de care nu infloresc. De aceea trebuie sa stiti ca daca gasiti crizanteme inflorite dupa aceasta data in florarii ele sunt fortate in sere. 

Cititi si Passiflora, ingrijirea toamna si iarna

Transplantarea lor ar trebui sa se faca tot in primavara, deoarece iarna pamantul este inghetat. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.