Cum se taie trandafirii urcatori – taierile de remediere

Trandafirii urcatori sunt la moda in gradini si castiga tot mai mult teren datorita boltilor spectaculoase pe care le realizeaza. Ingrijirea lor nu difera mult de cea a trandafirilor clasici, cu exceptia a doua aspecte: taierile si suportul de sustinere.

Ingrijirea florilor. Trandafirii urcatori vor trebui condusi si formati inca de la inceput prin taierile de formare, iar ulterior prin taierile de intretinere. Despre taieri de formare si intretinere gasiti informatii aici.

Ce faceti insa cand nu ati facut aceste taieri la timp, iar trandafirii au crescut mari si de la un punct incolo devin chiar inestetici.

Trandafirii pot trai si asa, netaiati, numai ca, in timp, se depreciaza: lastari care apar an de an vor fi din ce in ce mai putini, la fel si numarul florilor.

Daca vreti sa nu aveti o planta golasa la baza, trebuie sa luati urgent masuri pentru a revigora producerea de lastari. Aceste probleme pot fi depasite prin taieri severe, in etape, dupa cum urmeaza.

Tulpinile batrane care au murit se inlatura in totalitate. Celelalte tulpini batrane se taie toate pana la doua treimi din lungimea lor initiala. Taiati deasupra unui mugure sau lastar sanatos.

De aici vor porni in primavara noi lastari, care vor regenera trandafirul. Aceasta operatiune se poate efectua cand pericolul inghetului a trecut.

Tulpinile laterale se taie la o treime din lungimea initiala. Aceasta taiere poate ajuta noii lastari sa creasca.

Tulpinile subtiri sau slabe se taie in al doilea an, pentru a lasa pe planta numai ramuri viguroase.

Sursa foto: greatgardenplants.com

Alte materiale despre trandafiri:

Cel mai popular trandafir urcator: Golden showers

Patarea neagra la tradafir: cum o combateti

Cum se pregatesc trandafirii pentru iarna

Dupa ce face boboci, trandafirul de dulceata nu se mai stropeste


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.