Cum se taie Lavanda

Lavanda creste in tufe compacte. Insa, pe masura ce imbatranesc, aceste plante se transforma in tufe cu goluri, cu tulini golase. Trei tipuri de taieri i se pot aplica Lavandei de-a lungul timpului.
Taierile de formare: Dupa plantare, se taie toate varfurile slabe sau care au avut de suferit in urma procesului de muare. Tulpinile ramase se scurteaza la jumatate din lungimea lor. Se stimuleaza astfel formarea de noi lastari la baza plantei. Lavanda va forma astfel o tufa deasa.
Taierile de intretinere: Taierea periodica e necesara pentru a inlatura florile ofilite. Se inlatura nu numai florile moarte, ci si o portiune de 5-7 cm de crestere. Lavanda se taie de asemenea pentru a lastari abundent si o impiedica sa devina golasa. Primavara se inlatura toti lastarii care au avut de suferit peste iarna, cei rupti sau care au degerat. Se scurteaza de asemenea tulpinile prea inalte.
Taierile de remediere: Comparativ cu alti arbusti, Lavanda nu traieste prea mult. Aceste tufe cu viata scurta devin, odata cu trecerea timpului, golase si rasfirate la baza. Nu aveti foarte multe de facut in aceasta situatie. Lavanda nu raspunde la taieri severe, iar baza lemnoasa a tulpinii nu face lastari noi.
V-ar putea interesa si:
Floarea de ceara (Hoya) pune conditii ca sa infloreasca
Cata lumina trebuie sa dai plantelor
Frunzele ingalbenite – cauze si remedii