Cum se taie Hibiscusul de gradina (Hibiscus syriacus)

Prima lucrare de taiere la Hibiscus syriacus este ciupirea varfului de crestere. Aceasta se face dupa ce butasii au inradacinat. Se pot face chiar si doua ciupiri in vederea ramificarii. Lucrarile se fac in faza in care planta este inca in ghiveci.

Ingrijirea florilor. Odata plantati in gradina, arbustii tineri se taie pentru a fi ajutati sa creasca densi, cu lastari puternici, formati deasupra nivelului solului.

Dupa ce ati plantat Hibiscusul, taiati toate cresterile slabe sau care au fost vatamate. Taiati tulpinila ramase pana la aproape jumatate din lungimea lor pentru a stimula lastarirea. Operatiunile de taiere se fac primavara devreme.

Plantelor mature li se aplica lucrari de intretinere. Planta matura de Hibiscus syriacus nu are prea multa nevoie de taieri. Trebuie sa fiti atenti doar sa indepartati cresterile slabe sau ramurile care au murit. Planta are tendinta sa se incline din cauza unor ramuri prea groase. Ele trebuie de asemenea eliminate pentru a pastra echilibrul. Tulpinile vatamate se taie pana la o crestere sanatoasa.

In mod natural, Hibiscus syriacus creste sub forma de tufa. Daca este lasat in voie, se indeseste insa prea mult, se inclina si devine inestetic. In acest caz poate fi nevoie sa reechilibrati planta prin taieri. Neaparat taiati tulpinile moarte pentru a preveni atacul fungilor.

Hibiscus syriacus poate fi condus insa, prin taieri succesive, sa creasca sub forma de copacel, adica pe tulpina inalta. Lucrarile difera fara de cele aplicate arbustului care creste sub forma de tufa. In primul rand ciupirea varfului dupa inradacinarea butasului se amana pana cand planta a ajuns la inaltimea la care se doreste ramificarea. O data ce au aparat lastarii dupa ciupirea varfului cei din partea de jos a tulpinii se elimina chiar de la nod astfel incat tulpina sa ramana curata. Se vor face ciupiri succesive ale varfurilor pe faza in care planta e mica pentru a se forma o coroana bogata si frumoasa.

Ea se intretine ulterior prin lucrari de taiere la fel ca si in cazul tufei, prin eliminarea cresterilor slabe, a ramurilor care se intersecteaza si a celor care au murit.

V-ar putea interesa si:

Taierile la Trandafirul japonez- cand si cum se fac

Cum se taie Trandafirii urcatori – taierile de formare si intretinere

Muscata – legatura dintre lumina si numarul florilor

Taierile de formare si intretinere la Magnolie


 

Views All Time
Views All Time
611
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.