Cum se separa puii de Bromelia si de ce

Bromeliile sunt in marea lor majoritate epifite, adica in mediul natural cresc pe scoarta copacilor, asa cum fac si multe orhidee. In mediul natural separarea puilor de planta mama nu e o problema pentru ca florile nu sunt constranse nici de spatiu, nici de lupta pentru hrana. In ghiveci insa, unde resursele sunt limitate, puii de Bromelia trebuie separati pentru a se putea dezvolta asa cum trebuie.

Daca raman in acelasi ghiveci multi ani si numarul plantelor se inmulteste, ele risca sa se sufoce din lipsa spatiului. In plus, e important ca substratul sa fie reimprosparat o data la cativa ani. Pentru ca multe dintre Bromelii pot creste foarte bine in scoarata de copac macinata, acelasi substrat bun si pentru orhideele epifite, doar ingrasamintele care li se aplica periodic nu sunt suficiente pentru a asigura plantei toate elementele hranitoare necesare.

Florile bromeliilor pornesc din cornetul de frunze si au o durata scurta de viata. Ele sunt insa insotite de bractee persistente, un fel de frunze modificate care se afla la baza florilor. Acestea sunt colorate in nuante foarte vii de rosu, roz, violet, galben sau albastru.

Ingrijirea florilor. Dupa inflorire planta mama moare, iar locul ei e luat de pui, numiti drajoni. Puii de Bromelia se formeaza la baza plantei mama.  Separarea drajonilor  de planta mama se face cand sunt suficient de bine dezvoltati si au radacini proprii. Asta se intampla de regula la 6-9 luni dupa ce planta a inflorit.

Important de retinut ca Bromeliile au un sistem radicular superficial, foarte fin, cu radacini subtiri si fragile. Deci mare atentie cand plantele se scot pentru a fi separate.

Puii de Bromelia se desprind folosind un cutter bine ascutit si dezinfectat. Asigurati-va ca puiul are radacini suficiente astfel incat sa poata sa supravietuiasca singur.

Dupa separare, drajonii se planteaza in ghivece mici urmand ca pe masura ce cresc sa fie mutati in unele mai mari. Dupa un an si jumatate puii pot sa infloreasca.

 

V-ar putea interesa si:

Cum se creste Ananasul in ghiveci

Billbergia sau Lacrimile reginei, o planta exotica spectaculoasa

Bromelia se uda neaparat si in cornetul de frunze

 

Cum se transplanteaza Orhideele

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.