Cum se inmulteste Hortensia prin divizarea tufei

cum se inmulteste Hortensia

Hortensiile se inmultesc in mod obisnuit prin butasi de varf de lastari si de fragmente de lastari. Plantele mature insa, se pot diviza cu succes, rezultand doua sau chiar trei diviziuni. Cum se inmulteste Hortensia.

Momentul optim pentru a realiza aceasta operatiune este cand planta se afla in repaus vegetativ. Asta inseamna fie primavara devreme inainte ca planta sa isi reia ciclul de vegetatie, fie toamna tarziu. Daca optati pentru divizarea la sfarsitul toamnei, asteptati caderea frunzelor Hortensiei.  

Cititi si: Cum se inmulteste Hortensia prin butasi

cum se inmulteste Hortensia

Ingrijirea florilor. Inainte de a scoate planta mama din pamant si a o diviza, pregatiti noile locuri unde veti planta puii. Sapati gropile, puneti mranita bine descompusa pe fundul lor si pregatiti amestecul pentru mocirlirea radacinilor. Abia cand toate aceste operatiuni sunt gata, puteti sapa de jur imprejur pentru a scoate tufa.

Incercati sa ajungeti la radacinile cele mai adanci. Examinati cu atentie planta, pentru a gasi locul exact unde sa separati tufa. Indepartati cu grija o parte din pamant, atat cat sa vedeti bine unde urmeaza sa taiati si ce. Operatiunea in sine se face tot cu cazmaua. Apasati ferm in interiorul tufei si separati cu atentie radacinile astfel incat fiecare diviziune sa se poata ulterior hrani singura. Radacinile mai groase pot fi taiate cu foarfeca de gradina. Fiecare diviziune trebuie sa cuprinda minim 3–4 lastari cu radacinile aferente.

Cititi si: Hortensia, primavara: ce se taie, cat se fertilizeaza

 

Apoi mocirliti radacinile. In felul acesta diminuati riscul ca planta sa se imbolnaveasca din cauza leziunilor de pe radacini rezultate in urma taieturilor.

Abia acum plantati. Asezati plantele in groapa, la aceeasi adancime la acre au fost plantate anterior. Acoperiti rapid cu pamant pentru ca radacinile sa nu aiba de suferit. Pamantul trebuie sa fie reavan in momentul plantarii. Umpleti bine groapa si strangeti pamantul in jurul radacinilor. Udati dupa ce ati plantat. Daca divizati tufa toamna, iar unele plante rezultate din separate sunt mici, le puteti planta intr-un ghiveci pana anul urmator cand va porni in vegetatie.

 

V-ar putea interesa si:
Cum ingrijim Hibiscusul toamna si iarna. Pregatirea pentru repaus

Achimenes – inmultirea prin butasi, seminte si rizomi

Tunderea petuniilor – cand si cum se face


 

Trimite unui prieten :)

2 comments

  • Laura Crisan

    Buna,am reusit sa obtin patru hortensii noi din butasi .Au deja frunze noi,una dintre ele face al doilea rand de frunze noi,celelalte sant mai mici.Le pot planta in gradina sau ,peste iarna,trebuie sa le duc acasa si sa le tin in balcon ? Balconul meu are o expozitie sudica,iarna temperatura este de aprox.10 grade.

    Multumesc frumos

    • Fiind mici lemnul nu s-a maturizat si atunci pot sa inghete in timpul iernii 10 grade e o temperatura foarte buna pentru butasi iarna, deci poti sa le duci in balcon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.