Cum se inmulteste Camellia prin butasi

Camellia japonica este adevarat Trandafir japonez. Hibiscusul, caruia eronat ii spune toata lumea Trandafir japonez, ar trebui corect sa i se spune Trandafir chinezesc. Camellia este o planta foarte apreciata pentru florile sale, asemanatoare cu cele ale trandafirului clasic.

Exista specii atat de interior, cat si unele care rezista iarna in gradina si infloresc frumos primavara, in culori foarte vii.

camelia

Ingrijirea florilor. Camellia se inmulteste prin butasi de varf de lastari erbacei, dar si prin butasi semilemnificati. In functie de maturitatea lemnului difera perioada optima de inmultire. Astfel, daca lemnul este neformat inca, iar tulpina este erbacee, perioada cea mai buna de inmultire este primavara, inainte ca planta sa infloreasca. In cazul butasilor semilemnificati perioada buna pentru inmultire este sfarsitul verii.

Cititi si Plantele care reduc igrasia din casa

La fel ca si in cazul altor arbusti floriferi, cum este Bougainvillea, inradacinarea este dificila motiv pentru care butasii au nevoie de tramente cu stimulenti rizogeni pentru a emite radacini.

Procedura: pregatiti butasul, detasand lastarul cu trei noduri de pe tulpina. Eliminati frunzele, lasand doar perechea din varf pentru a mari sansele de inradacinare.

Cititi si  Cand si cum se uda cactusii si suculentele
Baza butasului se uda si se trece printr-un stimulent praf (de exemplu Radistim) pe care il gasiti la fitofarmacii. Cea mai eficienta metoda o constituie tratarea bazei butasului cu un gel de inradacinare, ce contine hormoni, in special auxine (de exemplu Clonex). Aceste auxine regleaza multe procese in planta, printre care si emiterea radacinilor.

Tehnica de inmultire la Camellia

 

Cititi si VIDEO: Petunia curgatoare, secretele infloririi pana toamna

Inainte de a planta butasul, faceti o gaura in pamant cu betisorul de plantare sau cu un deget, apoi apasati usor pamantul in jurul butasului pentru a-l fixa si udati. In felul acesta va asigurati ca stimulentul a ramas pe tija plantei.

Cititi si Balcoane fara soare cu umbra si semiumbra – 10 plante recomandate

Foarte important atunci cand folositi acesti hormoni este sa nu introduceti tija butasului direct in flacon. Puneti separat intr-un recipient mic si aruncati ce nu folositi. Este o masura de precautie in cazul in care planta este contaminata pentru a nu imbolnavi si restul plantelor care vor fi inmultite folosind acelasi stimulent.

Cititi si Cum se creste Hortensia in ghiveci

In conditiile unei temperaturi optime de 20–22 grade si a unei umiditati relativ ridicate a aerului, butasii de Camellia japonica inradacineaza in o luna si jumatate-doua.

 


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.